eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Aprópénz a legmenőbb csempészáru

Indiában egyre kevesebb pénzérme van forgalomban. Nem azért, mert a nemzeti bank folyamatosan kivonja őket a forgalomból, hanem azért, mert az emberek a szomszédos Bangladesbe csempészik azokat. Ott ugyanis kiváló alapanyagai a borotvapengének.

Egy indiai rúpia akár 35-öt is megér, a fém ugyanis kiválóan alkalmas arra, hogy borotvapengét csináljanak belőle. Egy érméből pedig 5-7 penge is kijön.

Mindez pedig egyre nagyobb üzlet a csempészek számára. Kezdetben az volt a metódus, hogy előbb átvitték a határon az érméket, majd ott feldolgozták őket, az üzlet azonban egyre inkább elterjedőben van, így a rendőrség is felfigyelt a csempészekre. Épp ezért újabban már Indiában olvasztják be a rúpiákat.

A probléma különösen az északi határ közelében, a Bangladeshez közel eső tartományokban jelentkezett.

Csak Kalkuttában a nemzeti banknak mintegy hat millió rúpia, azaz 27 millió forint értékben kellett érméket kibocsátania.

Az üzlet már olyan méreteket öltött, hogy Indiában valóságos hiány van az aprópénzből. Az üzletekben egyre több gond van abból, hogy nem tudnak visszaadni a vásárlóknak a nagyobb összegekből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 13:01
×
×
×
×