eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A legszebb és legelegánsabb megoldás: tengeren lebegő szélerőművek

Vízben lebegő szélerőműveket telepít a nyílt tengerre két energiaipari vállalat. A prototípus kétszáz méter mélységű vízben áll egy norvégiai sziget mellett az Északi-tengeren. Kifejlesztése több mint hatmilliárd forintba került, és ezer háztartást képes ellátni energiával.

A világ első, a nyílt tengeren bójaként lebegő szélerőmű-parkját telepíti az Északi-tengerre a német Siemens és a norvég Norsk Hydro cég.

Vízbe telepített szélerőművek jelenleg is üzemelnek, ám csak a part menti, sekély területeken, mivel így megoldható, hogy a tengerfenékre rögzítsék. A két cég által tervezett beruházással a látóhatáron túlra tudnák helyezni az erőműveket, így nem rontanák a tengerek látképét, amit sokan kifogásolnak.

A Hydro nevet kapó szélerőműből a prototípust mutatták be, amely kétszáz méteres vízben lebeg egy norvégiai sziget közelében, de a fejlesztők azt remélik, hogy idővel hétszáz méter mélységű vízbe is kihelyezhetnek erőműveket.

Az erőmű három kábellel van a tengerfenékhez rögzítve, hogy stabilan álljon, 80 méterrel lóg ki a tengerből, míg a rotor lapátjai 60 méter hosszúságúak. A prototípus kifejlesztése 200 millió norvég koronába (6,3 milliárd forintba) került.

Erőmű-park az Északi-tengeren

A két cég két éven belül kívánja kiépíteni az erőmű-parkot az Északi-tengeren.

A Siemens szélenergiai osztályának technikai igazgatója, Henrik Stiesdal kiemelte: a kifejlesztett megoldás a legelegánsabb és a legegyszerűbb, amelyet eddig láttak.

"Vonzó feladat a szélerőműveket a tengere helyezni. Rengeteg energiát állíthatunk elő, és a látóhatáron túl vannak az erőművek" - mondta a Norsk Hydro energiaipari részlegének vezetője, Alexandra Bech Gjoerv.

A nyílt tengerre telepített szélerőmű-parkok akár a szárazföldi fogyasztókat, akár tengeri olaj- és gázkitermelő platformokat is elláthatják energiával. A bemutatott prototípus öt megawatt áramot képes termelni, ezzel legalább ezer háztartás fogyasztását biztosítva.

A szélerőművek a megújuló energia felhasználásának egyik legjelentősebb elemei, ugyanakkor több országban heves ellenállást váltott ki a parkok telepítése, mivel sokan úgy vélik, rontják a látképet és nagy zajjal járnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×