eur:
395.79
usd:
358.86
bux:
72373.37
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Se zsuga, se nők: szomorú a hivatalnokok sorsa

Tilos ezentúl szerencsejátékot játszani, nőkkel szórakozni és ajándékokat elfogadni a külföldre utazó kínai hivatalnokoknak - ezt a szabályt vezette be az egyik kínai tartomány.

A szigorításnak - amelyet Csejcsang tartományban léptettek érvénybe - bizonyosan nem örülnek azok a tisztviselők, akik úgy gondolták, egy külföldi út során, a mindenre odafigyelő kommunista párt látóköréből kikerülve lazíthatnak kicsit.

Ez korábban így történt, ezért látták hát szükségét a tartomány vezetői, hogy szigorúbb szabályokat vezessenek be.

Így mostantól a külföldre utazó kínai hivatalnokok csak különösen nyomós indokkal hosszabbíthatják meg kint tartózkodásuk időtartamát vagy útitervét, és nem vehetnek részt utazásuk céljához nem tartozó tevékenységben vagy konferencián.

Vagyis: eltiltották őket a szerencsejáték minden formájától, akár a saját, akár a nép pénzét tennék kockára.

A szerencsejáték valóságos szenvedély a kínaiak körében, akik hétvégenként dollármilliókat költenek el, például a hongkongi versenyeken.

A csejcsangi vezetők azt is megtiltották alkalmazottaiknak, hogy olyan helyekre lépjenek be, ahol szexuális szolgáltatást vásárolhatnának, de ajándékokat sem szabad elfogadniuk.

Emellett nem használhatják az állam pénzét arra, hogy különleges ételeket, italokat vagy ajándékokat vásároljanak, ha pedig valamiért mégis szükség van arra, hogy megnyújtsák utazásukat, akkor a plussz költségeket saját zsebükből kell állniuk.

A szabályok megsértésével nagy kockázatot vállalnak, hiszen akár fegyelmi, de még büntetőeljárást is indíthatnak ellenük.

Az új tilalmak bevezetése is azt mutatja, hogy a kínai vezetésnek komoly nehézségekkel kell szembenéznie: egyre inkább fellazulnak ugyanis a korábbi szigorú alapelvek, mint a takarékosság vagy az önfeláldozás.

Kína Guangdong tartományában egyébként azt tiltották meg, hogy a hivatalnokok házastársuk mellett szeretőt tartsanak, holott ez az országban szinte megszokott: a tisztviselők körében ez egyfajta státuszszimbólum, azt mutatja, mennyire sikeres az illető.

Címlapról ajánljuk
Medián: csak két párt jutna be a parlamentbe, ha most lennének az országgyűlési választások

Medián: csak két párt jutna be a parlamentbe, ha most lennének az országgyűlési választások

A választani tudó biztos szavazók körében négy százalékra csökkent a Fidesz-KDNP előnye a Tisza Párttal szemben – derül ki a Medián legfrissebb felméréséből. Hann Endre, a közvélemény-kutató cég vezetője az InfoRádióban elmondta: más pártok támogatottsága nem éri el az öt százalékot, ezért egyre inkább úgy tűnik, hogy a kétpárti berendezkedés felé tart a magyar belpolitika, ami a legérzékenyebben a DK-t és a Mi Hazánkot érintheti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×