eur:
388.7
usd:
361.65
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Íme a sokkoló kép a haldokló Diana hercegnőről!

Az elmúlt napok egyik legnagyobb nagy-britanniai botrányát az a tervezett dokumentumfilm okozta, melyet az egyik brit társaság június 6-án szeretne bemutatni Diana hercegnő tíz évvel ezelőtti haláláról. Az eddig még nem látott, az autóbaleset helyszínén készített képek miatt sokan tiltakoztak, noha még nem is látták a filmet. A The Times újságírója viszont már látta...

Hatalmas botrányt okozott Nagy-Britanniában a Channel 4 televízió még be sem mutatott dokumentumfilmje, melyet Diana hercegnő 10 évvel ezelőtti halálának körülményeiről készítettek.

A felháborodás oka az volt, hogy a filmben szerepel néhány, eddig még nem látott fotó is a baleset helyszínéről. Az egyiken egy orvos szerepel, amint éppen lélegeztetőkészülékkel próbálja életben tartani az összetört autóban lévő Dianát.

Az orvos, kezében egy lélegeztetővel

"Fotó? Milyen fotó? Egyike lévén annak a pár embernek, aki a Channel 4 munkatársain kívül látta a Diana: Szemtanúk az alagútban című dokumentumfilmet, kissé zavarban vagyok. A film 16. percében mutatnak egy képet. A fényképet fekete-fehérré tették. A kép baloldalán egy fehér nadrágos, fekete öves, fehér pólós férfi látható, kezében egy hatalmas fecskendőnek tűnő eszközzel, amiről nekünk azt mondták, egy lélegeztető. Mögötte feketeség, talán egy kocsiajtó fénye és egy kis szürke háromszög. Emögött Diana - legalábbis nekünk ezt mondták - beszorulva az autó ülései közé" - írja le a látványt Andres Billen.

A The Times újságírója hangsúlyozza: a brit sajtóban az elmúlt napokban előszeretettel emlegetett, a haldokló Dianát ábrázoló kép gyakorlatilag nem látható a műsorban. Sokkal inkább egy taburól van szó, de nem a halál megmutatásának tilalmáról (hiszen ezt nap nap után láthatjuk az újságokban és a híradókban), hanem egy Diana-taburól, amit a Channel 4 sem tör meg, sokkal inkább fenntartja.

Érdekes - fejtegeti a The Times újságírója - hogy senki sem háborodik fel például azokon a mozgóképeken, melyeken tisztán látszik John F. Kennedy amerikai elnök meggyilkolása...

A sajtó a hibás?

Akkor miért e nagy botrány? Talán azért - véli Andrew Billen - mert a képeket azok a paparazzók készítették, akiket Diana halálának fő felelőseinek tart a közvélemény nagy része. Így ezek publikálása nem csupán megsértené a halott Diana tabuját, de megjutalmazná a gyilkosait - így a közvélekedés.

Andrew Billen emlékeztet arra, hogy az alagútban tartózkodó paparazzókat letartóztatták, megbilincselték - majd később ártatlannak nyilvánították. Ennek ellenére Diana testvére, Earl Spencer egyenesen az újságírókat hibáztatta, mondván "vér tapad a kezükhöz".

Pedig a baleset idején a Diana és Dodi Fayed autójához legközelebb lévő paparazzi is 600 méterre volt és fél perc telt el, mire a helyszínre értek.

Éppen azért akarja a Channel 4 bemutatni az autó mellett magányosan álló doktorról készített felvételeket, hogy kiderüljön: a közvélekedéssel ellentétben a fotósok nem akadályozták a mentést.

A műsor természetesen tabudöntögető, amennyiben le szeretne számolni azzal a tévhittel, mely szerint nem a részeg sofőr, hanem a sajtó gyilkolta meg Diana hercegnőt.

Diana hercegnő és szeretője, Dodi Fayed 1997. augusztus 31-én éjszaka veszítették életüket egy párizsi autóbalesetben.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×