eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Fizetnének nekik, csak menjenek haza

A francia bevándorlási miniszter több ezer eurót adna azoknak a bevándorlóknak, akik elhagyják az országot. Hasonló kezdeményezés már korábban is volt Franciaországban. Akkor mintegy háromezren települtek vissza hazájukba.

Hatezer eurót, azaz nagyjából másfélmillió forintot kapna a tervek szerint egy négytagú bevándorló család, ha Franciaországból hazatelepülne. Elsősorban az afrikai migránsoktól szabadulna így Párizs. Felmérések szerint mintegy 2 millióra tehető a fekete kontinensről érkezettek száma.

A "pénzt a hazatérőknek" ötlet nem újkeletű. Sőt, már alkalmazták is a franciák: 2005 és 2006 között mintegy 3 ezer család települt haza.

Az új francia elnök, Nicolas Sarkozy választási kampányában az ellenőrizetlen bevándorlás veszélyeire hívta föl a figyelmet. 2005-ben hetekig tartó súlyos zavargások voltak Franciaországban: elsősorban a szegény, külföldiek lakta negyedekben.

Akkor, belügyminiszterként a mostani elnöknek kellett rendeznie a helyzetet. De bevándorló-ellenes kijelentéseivel nem sokat segített az ügy rendezésében, jóllehet, Nicolas Sarkozy is bevándorlók gyermeke.

A migránsok kérdése egyre komolyabb fejtörést okoz az uniónak. Nemcsak a régóta a közösségben élők beilleszkedése a gond, hanem a nagyszámú illegális migráns is. Becslések szerint legalább 8 millióra tehető az engedély nélkül az EU-ban tartózkodók száma.

Ötletbörze

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy nincs egységes uniós bevándorlás-politika: a tagállamokban más és más szabályok érvényesek. A legtöbben a jobb megélhetés reményében érkeznek az EU-ba.

Brüsszelben azt is vizsgálják, hogy hogyan lehetne megoldani, illetve megállítani a menekültáradatot. Szó van arról is, hogy Afrikában létesítenek munkaerő-toborzókat, így legalább a helyszínen kiderülne, milyen munkaerőre van szükségük a 27-eknek, ez pedig valamelyest visszafoghatja a hiú reményekkel útnak indulók számát.

Az Európai Bizottság a francia tervvel kapcsolatban azt mondta: olyan rendszert kell kidolgozni, amely nem ösztönöz illegális bevándorlásra a könnyű pénzszerzés ígéretével.

Hanganyag és szöveg: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×