eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb csapás a sajtóra

Venezuela fővárosában a rendőrség könnygázzal oszlatta szét az egyik utolsó ellenzéki tévéadó bezárása ellen tüntetőket. A csatorna helyét egy állami tévé vette át. A radikális politikájáról ismert Hugo Chavez elnök azt mondta, azért nem újítja meg az adó engedélyét, mert az "felforgató tevékenységet" folytatott.

Hugo Chavez radikális baloldali elnök nem akar fegyverszünetet az ideológiai háborúban. Órákkal azután, hogy aláírta a legnagyobb ellenzéki tévéadó halálos ítéletét, a kormány azzal vádolt meg egy másik Chavez-ellenes tévét, hogy az elnök meggyilkolására bujtott fel.

Még ezt megelőzően, Caracasban tömegtüntetések fogadták a hírt, hogy eltűnt az éterből az élesen Chavez-ellenes Radio Caracas Televisión adása.

A fővárosban több ezer irodai dolgozó tiltakozott, akik ellen a rendőrség könnygázt vetett be. Tüntetések voltak vidéken is, az egyik ilyen felvonuláson négy diákot sebesítettek meg fegyveresek.

Az ellencsapás részeként a RCTV helyét egy Chavez-párti, állami adó vette át, amelyen időről időre elhangzik a szlogen "Venezuela most már mindenkié".

Az elnök hívei éjfélkor ünnepléssel fogadták a politikai nézeteiket alátámasztó új televízió megjelenését.

Hugo Chavez, aki az erősen megosztott ország szegényrétegei között roppant népszerű, 1999-es hatalomra jutása óta egyre inkább befolyásolja az igazságszolgáltatást, a hadsereget és az olajipart.

Tudósítók megjegyzik, hogy a jobbára a középosztály nézeteit kifejező, és általa most megtámadott ellenzéki tévéadók sem mutatnak példát az újságírói etikából.

A Chavez elleni 2002-es puccskísérlet idején például a hírek helyet filmeket és gyerekműsorokat mutattak, amikor az elnök hívei visszaszorították a puccsistákat. Később pedig két hónapon át kizárólag az elnököt bíráló programokat adtak az országos sztrájk idején.

Az Amerika-ellenes Chavez ugyanakkor politikájával világszerte elidegeníti a centrista politikusokat és kormányokat, ugyanis az "ellenségem ellensége a barátom"elv alapján olyan államokkal barátkozik, mint Kuba, Irán, vagy Fehéroroszország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×