eur:
389.82
usd:
364.94
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Izrael nagy üzletre készül a palesztinokkal

Miközben a palesztin militánsok rakétákkal lövik Izraelt, a zsidó állam pedig harci gépekkel és tankokkal támadja őket, a háttérben olyan energiaüzlet készül, amelyben Izrael földgázt venne a palesztinoktól.

Az, hogy gáz van Gázában, nemcsak egy szleng kifejezés, hanem szó szerint igaz. A Palesztin Hatósághoz tartózó földközi-tengeri felségvizek alatt még 2000-ben fedeztek fel egy gázlelőhelyet, amely egytrillió köbméter földgázt rejt.

A Times című londoni lap értesülése szerint a BG Group brit gáz- és olajcég tárgyalásokat folytat arról, hogy a palesztinok nagy része által ellenségnek tartott Izraelnek adják el a gázt.

A közel-keleti politikára is kiható üzleti lehetőség mögött az áll, hogy az izraeli gazdaságnak rohamosan növekszik az energiaigénye, és a palesztin földgáz a kereslet 10 százalékát elégítené ki.

Bár a felek még nem írtak alá semmit, a Times szerint az izraeli külügyminisztérium különösen forszírozza a megállapodást.

A hír azért is érdekes, mert Ariel Sharon korábbi miniszterelnök még azt mondta, hogy soha nem venne gázt a palesztinoktól és az izraeli legfelsőbb bíróságnak kellett állást foglalnia abban a kérdésben, hogy egyáltalán övék-e a gázmező.

Ugorjunk előre hat évet, és azt látjuk, hogy a Sharon utódja, Ehud Olmert által vezetett izraeli kormány néhány hete már nagy többséggel az üzlet mellett szavazott.

Izrael ezúttal Tony Blair távozó brit miniszterelnöknek is hálás lehet, mert ő vette rá a BG Groupot, hogy Izraellel, és ne Egyiptommal kezdjen tárgyalni.

A szállítás biztonsága miatt a gázt egy tenger alatti vezetéken juttatnák egy izraeli kikötőbe.

A palesztinok egymilliárd dollárhoz juthatnának az ügylettel, amely lökést adhatna a háború miatt tetszhalott gazdaságnak és csökkenthetné a szélsőségeseknek kedvező feszültséget.

Ennek ellenére a palesztin gazdasági miniszter éles szavakkal bírálta, amiért a brit cég úgymond "a cionista megszállóknak akarja eladni a palesztinok egyetlen természeti kincsét".

A történelmi üzlet tehát az ingatag közel-keleti helyzet miatt bármikor zátonyra futhat. A megállapodást ráadásul hátráltathatja, hogy Izrael addig nem akar készpénzzel fizetni, amíg a palesztin területeken a Hamász van kormányon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×