eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Szenzációs tényeket ígér a Litvinyenko-ügy vádlottja

Szó sem lehet Andrej Lugovoj kiadásáról - reagált az orosz főügyészség arra a hírre, hogy Nagy-Britanniában vádat emeltek az egykori FSZB-ügynök ellen a Londonba menekült orosz titkosügynök, Alekszandr Litvinyenko megyilkolása miatt. Maga az érintett ismét ártatlanságát hangoztatta és azt mondta, meglepő információkkal szolgálhat a brit nyomozóknak.

Oroszországban vezető téma az Andrej Lugovoj elleni vádemelés, és megindult a spekuláció arról, kiadják-e a volt titkosügynököt a briteknek..

A tévéhíradók és a rádiók is idézték a főügyészség szóvivőjét, aki azt mondta, az orosz alkotmány nem teszi lehetővé, hogy külföldi bünetőeljárás céljából orosz állampolgárokat kiadjanak. Ugyanakkor utalt rá - a brit bizonyítékok alapján Oroszországban perbe foghatják Lugovojt.

Jurij Sarangyin, az orosz felsőház alkotmányügyi bizottságának elnöke viszont azt mondta, hogy Oroszország aláírta a kiadatásról szóló európai konvenciót és ezért eleget kell tennie az előírásoknak.

"Áldozat vagyok"

Maga az érintett először hallgatott, majd kiállt a sajtó nyilvánossága elé:

"A: nem vagyok bűnös, B: áldozat vagyok. Engem és családomat sugártámadás ért Nagy-Britanniában. Ezt határozottan állítom" - mondta az üzletember.

Lugovoj hozzátette: érthetetlennek tartja a vádat, a bizonyítékokat és azt sem tudja: a brit hatóságok szerint milyen indítékból követte el a gyilkosságot.

Azt is bejelentette, hogy napokon belül sajtótájékoztatót tart a Litvinyenkóval kapcsolatos ügyről és olyan tényeket fog megemlíteni, amelyek a brit közvélemény számára szenzációként hatnak majd.

Egyre élesebb Moszkva és a nyugat viszonya

Tudósítók szerint a Lugovoj-elleni vád tovább élezi Moszkva és a Nyugat viszonyát - a múlt heti EU-orosz csúcs látványos példája volt annak, hogy mennyire megromlottak a felek között a kapcsolatok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×