eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Porig égett a világ egyik legnagyobb turistalátványossága - kép, videó

Kigyulladt és porig égett a világ egyik leghíresebb hajója, egyben London egyik legnagyobb turistalátványossága. A Cutty Sarkot nyolc tűzoltóautó segítségével oltották el a brit főváros tűzoltói.

Kigyulladt és porig égett a Cutty Sark, a világ egyik leghíresebb hajója, egyben a brit főváros egyik vezető látványossága. A délkelet-londoni Greenwich-ben kiállított hajót jelenleg renoválják, ezért lezárták a látogatók elől.

A Scotland Yard közlése szerint hétfő hajnalban Greenwich városközpontját teljesen lezárták, a környéken lakókat evakuálták. A környéken nem működött a metró sem.

A szakértők attól tartottak, hogy a Cutty Sark - a fedélzeten lévő gázpalackok miatt - felrobbanhat.

Ha videót is szeretne látni a lángoló hajóról, kattintson ide!

A londoni tűzoltóság magyar idő szerint 5 óra 55 perckor kapta a riasztást a 19. századi hajó kigyulladásáról.

Az 1869-ben épített Cutty Sark egyike volt a világ utolsó működő klippereinek. Elsősorban a teakereskedelemben használták.

Gyorsasága miatt többször is a Cutty Sark érte el Nagy-Britanniát az év első teaszállítmányával, ami komoly rangot jelentett a XIX. századi brit hajózásban.

{{keretes_cim}}

A Cutty Sark a hajdan virágzó brit hajógyártás szimbóluma, óriási kár lenne, ha nem lehetne teljes szépségében újjáépíteni.

1869-ben készült Hercules Linton tervei után és a rákövetkező évben kezdte meg útjait London és Sanghaj között. Odafelé árúcikkeket vitt, Kínából visszatérve pedig 1450 tonna tea volt a rakománya.

Elnevezése elég különös. A Cutty Sark skótul alsószoknyát jelent. A nagy klasszikus skót költő, Robert Burns egyik versében szerepel a csábos boszorkány-leány, aki a tűz körül alsószoknyában, cutty sarkban táncol.

A britek fantáziáját igencsak foglalkoztatják a lenge alsószoknyák, London főtere a Piccadilly nevű szoknyáról van elnevezve, igaz valaha ilyen ruhadarabokat készítő varroda volt a környéken.

A Cutty Sark kecses, magas árbocú hajó volt. 1954-ben vontatták a greenwichi száraz-dokkba és a királynő avatta fel látványosságként 1957-ben. Azóta 15 millió látogatója volt.

Remélhető, hogy sikerül újraépíteni és legalább felearányban a régi anyagok felhasználásával.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×