eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Bukhatnak a Basescu leváltását szorgalmazó pártok

Romániában szombaton tartják a Traian Basescu köztársasági elnök leváltására kiírt népszavazást. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a szavazók elsöprő többsége szavaz majd Basescu leváltása ellen.

Minden bizonnyal azok számára lesz bukás Romániában a Traian Basescu leváltására kiírt szombati népszavazás, akik egy hónappal ezelőtt az államfő felfüggesztésére szavaztak a parlamentben, és akik a kampány során a leváltás szükségességéről próbálták meggyőzni választóikat.

Valamennyi közvélemény-kutatás azt jelzi, hogy a szavazók több mint kétharmada látná továbbra is szívesen Basescut a köztársasági elnöki tisztségben.

A közvélemény-kutatók máris jelentős népszerűségesést mértek azoknál a pártoknál, amelyek Basescu ellen buzdítottak. A mérések szerint e pártok saját szavazóik többségével is szembe találták magukat a politikai csatározásban.

A román államfőt azért függesztette fel tisztségéből egy hónappal ezelőtt a parlament, mert a honatyák úgy vélték, a köztársasági elnök több rendben is megsértette az alkotmányt, és nagyobb hatalmat próbált magához ragadni, mint amennyit az alaptörvény számára lehetővé tesz.

Basescu mindvégig azzal magyarázta az ellene irányuló parlamenti összefogást, hogy valamennyi elődjénél határozottabban lépett fel a korrupció ellen, és megpróbált leszámolni a kommunista múlttal.

Két felmérés is azt jelzi, hogy a romániai magyarok döntő többsége annak ellenére is Basescura szavaz, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is részese volt az államfő elleni ad hoc koalíciónak.

Az RMDSZ-t sok bírálat érte amiatt, hogy a népszavazás kampányában többek között az ősellenségnek számító Nagy-Románia Párttal került egyazon politikai táborba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke nyíltan bírálta a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget, amiért pénzdíjat ajánlott fel a sportág párizsi olimpiai bajnokainak. Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádióban azt mondta, az 50 ezer dolláros jutalmazással az lehetett az egyik cél, hogy az olimpia ne értéktelenedjen el a vb-hez és a Gyémánt Liga-sorozathoz képest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Ukrajna az utóbbi időben szinte minden éjjel dróntámadást indít egy-egy orosz olajfinomító ellen: legutóbb a Lukoil egyik finomítójában csapott fel a tűz a Volgográdi területen. Ukrajna intenzíven támadta a határhoz közeli Belgorod városát, ahol egy tízszintes lakóház egy komplett lépcsőháza összeomlott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×