eur:
395.84
usd:
359.72
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Cyber-támadás egy állam ellen

NATO- és európai uniós informatikai szakértők is segédkeznek annak kiderítésében, hogy valóban Oroszország áll-e az észtországi állami és kereskedelmi számítógépes szervereket ért támadások mögött. Észtország azt szeretné, hogy a pénteken kezdődő EU-orosz csúcs vezető témája "az országot ért aggresszió" legyen.

Észtország és Oroszország viszonya már jó ideje nem felhőtlen, de a tallini szovjet emlékmű elmozdítása óta kifejezetten ellenséges. A bronzkatona elszállítása miatt az észtországi orosz kisebbség egyes tagjai tüntetésekbe kezdtek és a zavargásokban egy ember meghalt.
Az észt állami szervek közben azt állítják, hogy nem csak fizikailag fenyegettek meg például Moszkvában dolgozó diplomatáikat, hanem, hogy masszív támadás indult az észt kormányzati- és kereskedelmi honlapokat fenntartó szerverek ellen is.

A számítógépes gyakorlatban ezt ddos-nek, "distributed denial of service"-nak hívják, ami magyarul azt jelenti, hogy hackerek szokatlanul nagy forgalmat indítanak egy adott honlapon, amely emiatt hozzáférhetetlenné válik. Ehhez például jóhiszemű internetezők gépeit is felhasználhatják, például azzal, hogy e-mailben vírust küldenek nekik, vagy ráveszik őket, hogy látogassanak el egy rosszindulatú programot tartalmazó weboldalra.

A kölcsönös gyanakvás légkörében az észt hatóságok azt állítják, hogy a támadások orosz kormányhivatalokból indulnak ki, míg a Kreml szóvivője azt mondta, hogy teljesen valótlanok a vádak.

Aggódik a NATO

Hírek szerint a három hete folyó támadások azt Észtországot magában foglaló NATO-ban is aggodalmat keltettek. A szövetség Tallinba küldte az úgynevezett internetes terrorizmussal foglalkozó szakértői egy részét, miután a balti államban lebénultak a kormányzati, banki oldalak, az egyes pártok és újságok honlapjai. Az észtek úgy reagáltak a támadásokra, hogy a hazai felhasználók védelmében a külföldi látogatók számára blokkolták a kérdéses oldalakat.

Észtország jelezte, hogy az ügyet vezető témává kívánja tenni a pénteki Európai Unió-Oroszország csúcstalálkozón, az észt védelmi miniszter pedig jelezte: a NATO-nak mérlegelnie kéne, hogy az internetes támadást is beemelje-e a szerződés ötödik cikkelyébe, amely a tagállamokat ért támadás esetén azok megvédéséről rendelkezik. Szakértők ugyanakkor azt is megjegyezték: nehéz lesz bizonyítani, hogy az orosz kormány akciójáról van szó.

A másfélmilliós Észtország számára azért is különösen súlyos a hackerek támadása, mert a balti állam a világ egyik leginkább internetfüggő és az informatikában élenjáró gazdasága.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×