eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Továbbra is kérdéses a Világbank elnökének jövője

Szerdán ismét összeül a Világbank igazgatótanácsa, hogy döntsön a szervezet elnökének további sorsáról. Paul Wolfowitz - akit azzal gyanúsítanak, hogy hivatalával visszaélve fizetésemeléshez juttatta a barátnőjét - magyar idő szerint kedden késő este megjelent a testület előtt, hogy megvédje magát.

Paul Wolfowitz a hivataláért küzd - a Világbank igazgatótanácsának éjszakába nyúló ülésén azt monda, hogy az állásáról szóló döntés hatással lesz az intézmény nemzetközi megítélésére.

"Elkerülhetjük, hogy maradandó kárt okozzunk, ha igazságos módon oldjuk meg ezt a problémát, és elismerjük, hogy mindannyian jót akartunk cselekedni, még ha ez nem is sikerült tökéletesen" - fogalmazott a Világbank elnöke.

Tanácsot kért


Paul Wolfowitz azt állítja, hogy a bank szakértőinek tanácsát figyelembe véve cselekedett, amikor jóváhagyta, hogy a Világbanktól távozó barátnője fizetésemelést kapjon.

Shaha Riza így hétezer dollárral többet keres, mint Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter, akinek 186 ezer dollár (34 millió forint) az éves fizetése.

Bush szerint nem indokolt


Az amerikai kormány a történtek ellenére ismét kiállt Wolfowitz mellett. A Fehér Ház szóvivője, Tony Snow kedden elismerte, hogy a Világbank amerikai elnöke ugyan elkövetett hibákat, de ez még nem indok a menesztésére. Snow azonban hozzátette, hogy "bármilyen megoldás lehetséges", amelyet egyes kommentátorok úgy értékeltek, hogy Wolfowitz lemondhat.

Kanada Európa mellett

Benfenntesek szerint Wolfowitz elmozdítását igazából az európaiak forszírozzák. A Reuters hírügynökség egy európai forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy a befolyásos G7-tagállamok - tehát a fejlett ipari országok - megosztottak a kérdésben. Csak Japán áll ki az elnök mellett, és még Kanada is az európaiak oldalára állt.

Az elnök ugyanakkor vezetési stílusa miatt nem igazán népszerű sok munkatársa körében. Ezt meghallgatásán Wolfowitz is elismerte, és azt mondta, hajlandó beszélni erről, "csak lépjenek már túl az összeférhetetlenségi ügyön".

Paul Wolfowitz 2005-ig az amerikai védelmi államtitkár volt, őt tartják az iraki háború megindításáért kardoskodó neokonzervatívok egyik vezető ideológusának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×