eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Váratlanul Moszkvába utazott a német külügyminiszter

A német külügyminiszter kedden váratlanul Moszkvába utazott. Látogatásának célja az Európai Unió és Oroszország péntekre tervezett csúcstalálkozójának előkészítése, mert az EU több tagállama is ellenzi a különleges viszony kialakítását Moszkvával és emiatt feszültté vált a légkör, sőt egyesek még a csúcsértekezlet értelmét is kétségbe vonták.

Frank Walter Steinmeier az amerikai külügyminiszterrel egy időben tartózkodik Moszkvában és csaknem hasonlóan nehéz feladat megoldására vállalkozott, mint Condolezza Rice.

Míg azonban Berlin és Moszkva kétoldalú kapcsolata feszültségmentes, az Egyesült Államok és Oroszország viszonya fagyponton van.

A német külügyminiszter a pénteken esedékes EU-Oroszország csúcsértekezlet sikeres kimenetelének feltételeit próbálja megteremteni, különös tekintettel arra, hogy Lengyelország és a balti államok erősen szembekerültek Moszkvával.

Frank Walter Steinmeir az uniós országok hétfői brüsszeli értekezletén hangsúlyozta, hogy az orosz kőolajszállítások iránti bizalmatlanságot, és a lengyel húsexportra kimondott orosz tilalmat, valamint a tallinni szovjet emlékmű áthelyezése miatt kirobbant viszályt, semmi esetre sem lehet csupán az Európai Unión belül foganatosított esetleges megtorló intézkedésekkel rendezni, hanem a kétoldalú tárgyalásokon remélhető a kérdés tartós megoldása.

Szóba hozza még Putyin elnöknek és Lavrov külügyminiszternek a Kelet-Európában tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs ügyét is, ami kiváltképpen az Egyesült Államok és Oroszország viszonyára vet sötét árnyékot.

A Volga-menti Szamara város közelében tervezett találkozón az Európai Unió tagállamait a szervezet soros elnöke, Angela Merkel kancellár fogja képviselni és mint nemrég kijelentette, azt reméli, hogy a régóta tervezett csúcson sikerül új alapokra helyezni a Moszkvához fűződő viszonyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×