eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Megkapta a kegyelemdöfést az európai terv?

Számos problémával a háttérben készítik elő az Európai Unió és Oroszország hétvégi csúcsát a közösség külügyminiszterei Brüsszelben. Elemzők szerint nem várható a vitás kérdések megoldása, de arra mindenképp számítanak, hogy enyhül a feszültség.

Bonyolultnak tartja az uniós-orosz viszonyt az EU soros elnökét adó Németország külügyminisztere. Frank-Walter Steinmeier erről Brüsszelben beszélt a közösség külügyéreinek találkozóján.

A megbeszélésen a diplomaták a hétvégén esedékes orosz-uniós csúcsról egyeztetnek.

Elemzők szerint több vitás kérdés is terheli a kapcsolatokat, és azok megoldására egyelőre nem látnak esélyt. A szakértők ugyanakkor a feszültség enyhülésére számítanak.

Az unió számára az energiakérdés az egyik legfontosabb. Múlt héten Oroszország megállapodott Kazahsztánnal és Türkmenisztánnal, hogy közös gázvezetéket építenek.

Európában ezt sokan úgy értelmezték, hogy ezzel Vlagyimir Putyin elnök megtorpedózta az unió által építeni szándékozott Nabucco vezetéket.

Oroszországnak szüksége van a nyugati piacra, legalábbis egyelőre. Közben gőzerővel dolgozik azon, hogy az egyre több  energiát felhasználó Kínát mielőbb elérje gáz- és olajvezetékével. Ha ezek kiépülnek, Európa jóval rosszabb alkupozícióba kerül.

A hústól a bronzkatonáig

Szintén kényes kérdés a lengyel húsexport orosz tilalma. Varsó hiába próbálta eddig elérni a korlátozás feloldását, nem járt sikerrel. Brüsszel a tiltást jogszerűtlennek tarja.

A közelmúltban Észtországban kialakult vita is rányomja bélyegét Moszkva és Brüsszel viszonyára. Tallinban ugyanis áthelyeztek egy második világháborús szovjet emlékművet.

A jelentős létszámú orosz kisebbség tüntetése zavargásba torkollt. Oroszország hevesen bírálta a tallini kormányt, amiért az az emlékműt áthelyezte.

Lengyelország is hasonló lépéseket tervez, és ez is a Kreml rosszallását váltotta ki.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×