eur:
396.95
usd:
359.34
bux:
0
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Meghamisítják az adatokat az európai uniós országok?

Az európai országok, bár segítik a világ szegény államait, segélyeik gyakran nem azt a célt szolgálják, mint amire szánják őket. Sőt, egy friss felmérés szerint a segélyek értékét mesterségesen csökkentik az adományozók.

Az országok gyakran olyan pénzeket is adományként könyvelnek el, amelyeket nem lenne szabad, például az adósságkönnyítést vagy az idegen diákokra, illetve a menekültekre elköltött forrásokat.

Ez ellen a segélyszervezetek már többször szót emeltek. Egyes becslések szerint, az összes európai ország által adományozott segély valójában egyharmadával ér kevesebbet, mint amennyit akként számolnak el.

A segélyszervezetek vezetői nem értik, hogyan lehetséges egyáltalán az, hogy a menekültek ellátását a szegény országok támogatásaként könyvelik el az államok.

Nem kis tét: 50 milliárd euró

2002-ben az Európai Unió akkori 15 tagállamai elhatározták, hogy növelik a szegény országnak nyújtandó támogatások mértékét. Akkor az volt a cél, hogy 2006-ig, a GDP-jük 0,39 százalékáig növelik a felajánlandó összeget. A célt az országok megerősítették 2005-ben is, a G-8-ak csúcstalálkozóján.

Az unió államai azt állítják, hogy ezt teljesítették is, ám egy másik felmérés szerint, amellett, hogy az összeg inflálódott, mindössze a GDP 0,31 százaléka fordítódik a célra. Ha a trend folytatódik, a szegény országok 2010-ig akár 50 milliárd eurónyi, beígért forrástól eshetnek el.

Mindössze az unió három legerősebb gazdaságának, Németországnak, Franciaországnak és Ausztriának sikerült tartania a kitűzött célt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×