eur:
396.95
usd:
359.34
bux:
0
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Határátkelőket lezárva tiltakoznak az atomerőmű ellen

Osztrák környezetvédők péntekre ismét tüntetést szerveztek a dél-csehországi, temelíni atomerőmű ellen. Az aktivisták délután két órán át megbénítják tizenkét osztrák-cseh határátkelő forgalmát.

Az osztrák aktivisták elégedetlenek a prágai kormány és az osztrák kabinet közötti konzultációk eredményeivel, és továbbra is azt állitják, hogy az osztrák határhoz közel fekvő temelíni atomerőmű nem felel meg a biztonsági követelményeknek, ezért be kell zárni. A csehek ugyanakkor továbbra is határozottan visszautasitják az osztrák követeléseket.

Az osztrák zöldek azt követelik a bécsi kormánytól, hogy indítson nemzetközi pert a cseh kormány ellen, így próbálva elérni az atomerőmű bezárását.

Prága eddig türelemmel figyelte a tiltakozáskat, most azonban ellentámadásra készül. Amennyiben a határblokád károkat okoz az országnak, kormánytisztviselők szerint nemzetközi fórumon tesznek panaszt Bécs ellen.

Az Atomstopp nevű osztrák környezetvédelmi szervezet már évek óta folytat harcot a temelíni atomerőmű ellen. Legutóbb hét forgalmas közúti határátkelőt zártak le a tüntetők, és ezzel komoly fennakadást okoztak a közúti forgalomban.

A két orosz gyártmányú, egyenként ezer megawattos turbinával felszerelt, de korszerű amerikai biztonsági berendezésekkel ellátott temelíni atomerőmű már évek óta feszültséget okoz Prága és Bécs között. Az osztrákok szerint az erőmű nem biztonságos, ezért a környezetvédő szervezetek kezdettel fogva a bezárását követelik.

A környezetvédők különböző tiltakozó megmozdulásokkal, köztük a határforgalom akadályozásával akarják rábirni a bécsi kormány, hogy forduljon nemeztközi bírósághoz a temelíni atomerőmű ügyében.

A csehek független szakértői fórumok állásfoglalásaira hivatkozva ezzel szemben azt állítják, hogy Európa egyik legbiztonságosabb és legkorszerűbb atomerőművéről van szó.

Ennek ellenére a múltban több kisebb üzemzavar is történt, legutóbb a radioaktív víz szivárgása okozott gondokat. A viszonylag gyakori balesetek azonban nem súlyosak, és a cseh szakemberek szerint még egyszer sem okoztak említésre méltó környezetszennyezést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×