eur:
396.95
usd:
359.34
bux:
0
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Fellendülést hozhat a Szibéria és Alaszka közötti alagút

A Franciaország és Anglia között épült csatornához hasonlóan műszakilag jól átgondolt és megvalósítható a Szibériát és Alaszkát összekötő alagút - mondta az InfoRádiónak az ELTE Geofizikai Tanszékének vezetője azután, hogy az orosz sajtó is hírül adta a tervet. Horváth Ferenc professzor szerint hatalmas gazdasági-társadalmi virágzást eredményezhet az alagút megépítése.

Nagyszabású terv a Szibériát és Alaszkát összekötő alagút megépítése, amely megvalósítható és a gazdasági logikája is látható - mondta az InfoRádiónak az ELTE Geofizikai Tanszékének vezetője.

Horváth Ferenc professzor kiemelte: a tervezett alagút csak látszólag kapcsolna össze két földrészt, ugyanis Északkelet-Ázsia és Alaszka folyamatos kontinentális területtel van összekötve. Hozzátette: 30-40 ezer évvel ezelőtt gyalog lehetett átkelni ezen a szárazföldi szakaszon, és jelenleg sem mély a víz.

Az alagutat hasonló technológiával tervezik megépíteni, mint a Franciaország és Anglia közötti csatornát - közölte.

Horváth Ferenc szerint mind Alaszkában, mind Vlagyivosztok környékén hatalmas gazdasági-társadalmi virágzást eredményezhet az alagút megépítése, hiszen a személyi közlekedés mellett az ipari kapcsolatokat is fellendítheti.

Az ELTE Geofizikai Tanszékének vezetője elmondta, hogy a környéken előforduló földrengések nem jelentenek komoly veszélyt, és nem akadályozhatják az építkezést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×