eur:
396.94
usd:
360.25
bux:
71742.77
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Hevesebb ellenállásra számítanak az amerikaiak Bagdadban

A veszteségek emelkedésével kell számolnia az Egyesült Államoknak Irakban, miután Bagdadban indított hadműveletet kiterjesztik olyan városrészekre, amelyekben az eddiginél hevesebb ellenállásra lehet számítani - közölte hétfőn a Fehér Ház szóvivője. Irakban húsz ember vesztette életét hétfőn több öngyilkos merényletben.

"Valószínűleg a veszteségek növekedése lesz tapasztalható" - mondta Tony Snow elnöki szóvivő, hozzáfűzve, hogy ez eddig is köztudott dolog volt, mert a kormányzat régóta mondogatta.

Az amerikai haderő száz katonát veszített április folyamán Irakban, s legutóbb tizenkettőt csak az elmúlt hétvégén. A Fehér Ház szóvivője azt mondta, a megnövekedett veszteség a Bagdadban folyó biztonsági műveleteknek tudható be.

George Bush amerikai elnök január 11-én jelentette be, hogy több lépcsőben 17 ezer 500 amerikai katonát küldenek pótlólagosan Bagdadba, s közel tízezer fős csapatáthelyezéssel is erősítik a főváros biztonsági helyzetének javítását célzó műveleteket.

Több mint nyolcvanezer iraki, illetve amerikai katona vesz részt ezekben a felekezetközi erőszak felszámolásának céljával indított biztonsági műveletekben. Az arab országban bő négy éve megindított háborúban eddig több mint 3300 amerikai katona halt meg.

Irakban hétfőn több helyen is autóba rejtett bomba robbant, húsz halálos áldozatot követelve. Az egyik öngyilkos merénylő Ramadi közelében egy piacon, a másik egy rendőrségi ellenőrző pontnál robbantott.

Az Iraki Iszlám Állam nevű szunnita felkelőcsoport ugyancsak hétfőn jelentette be, hogy kilenc iraki katonát és rendőrt ejtettek foglyul, akiket csak az összes bebörtönzött szunnita muzulmán nő szabadon bocsátása után engednek el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×