eur:
397.36
usd:
360.22
bux:
72088.64
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Továbbfejlesztik a sugárhajtású Kopókat

Befejezték az orosz légierőben a MiG-31-es vadászgép legújabb verziójának tesztelését, így már semmi akadálya annak, hogy a meglévő állományt erre a szintre fejlesszék.

Az orosz légierőben az elmúlt években nagyszabású modernizációs program zajlik, amely a MiG-31-es flottára is kiterjed.

A nyugaton Foxhoundnak, vagyis Kopónak nevezett gép egy kiváló tulajdonságokkal rendelkező vadászrepülő: szenzorai 200 kilométer távolságról is érzékelik a jeleket, radarvezérlésű R33-as levegő-levegő rakétájának hatótávolsága pedig 150 kilométer. A 46 tonnás gép persze más fegyverzetet is hordozhat, köztük intelligens bombákat is.

Bár a MiG-31-es nem éppen fordulékony típus, sebessége lebilincselő: akár 3.200 kilométer/órás sebességre is fel tud gyorsítani.

A gép legutóbbi változata, a MiG-31BM hosszas, a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta tartó fejlesztési folyamat eredménye, de a kilencvenes években, mint sok minden másra, a Kopó fejlesztésére sem volt pénz.

A nyolcvanas években mintegy 500 MiG-31-est építettek, mostanra a megmaradt mintegy 350 gépből körülbelül 200-at korszerűsítettek többé-kevésbé. Jelentősen javult a flotta hadrendre foghatósága is: a korábban 25 százalék alatti értéket sikerült 75 százalék fölé tornázni.

A negyedik generációs vadászgép minden bizonnyal még sokáig az orosz légierő meghatározó típusa marad, hiszen nagy sebességének és légi utántölthetőségének köszönhetően kiválóan alkalmas a hatalmas orosz légtér védelmére.

Szeretnék exportálni is a típust, de erre nem túl nagy az esély, mivel az üzemeltetési költsége még orosz viszonylatban is magasnak számít.

Címlapról ajánljuk
Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×