eur:
397.38
usd:
360.28
bux:
72123.85
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Fokozódó politikai feszültség Törökországban

Törökországban visszautasította a katonai vezérkar pénteki nyilatkozatát a kormány.

A hadsereg alig burkolt fenyegetést intézett az ország iszlámbarát kormányához annak államfőjelöltjével kapcsolatban.

A török hadsereg a világi, köztársasági államforma fő szavatolójának tekinti magát, és már többször is beavatkozott a belpolitikai küzdelmekbe, amikor úgy látta, hogy veszélyben forog az államberendezkedés.

Vezérkarának pénteki nyilatkozata szerint most is ilyen veszélyhelyzet állt elő azzal, hogy Abdullah Gül külügyminiszter, a kormányzó iszlámbarát Igazság és Fejlődés Párt tagja az egyetlen jelölt az államfői posztra.

A párt parlamenti többségét tekintve jó esélye van arra, hogy elnyerje a tisztséget. A hadsereg attól tart, hogy megválasztása esetén Gül megkísérelné elmosni a politika és vallás közötti szigorú határvonalat.

Cemil Cicek kormányszóvivő szombaton közölte: Recep Tayyip Erdogan kormányfő kevéssel a nyilatkozat megjelenése után felhívta telefonon Yasar Büyükanit tábornokot, a vezérkar főnökét, és felhívta a figyelmét arra, hogy a hadsereg a polgári hatalmi szerveknek, a vezérkari főnök a miniszterelnöknek tartozik engedelmességgel.

A török hadsereg már négy kormányt távolított el a hatalomból az utóbbi fél évszázadban. Legutóbb 1997-ben Necmettin Erbakan kormányának kellett meghajolnia a hadsereg akarata előtt.

Címlapról ajánljuk
Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×