eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Vizsgálják az iráni incidens körülményeit

Megkezdődött Nagy-Britanniában a hivatalos vizsgálat, hogy kiderítsék: miként foghatták el az irániak egy brit őrnaszád legénységének tizenöt tagját.

Tizenöt brit tengerész és tengerészgyalogos tizenhárom napon át volt fogoly Iránban. Irán szerint rohamcsónakjaik megsértették az ország felségvizeit, Nagy-Britannia szerint nem.

Az incidens délelőttjén az őrnaszád legénységének tizenöt tagja, az ENSZ-től kapott békeőrző megbízatás birtokában, megvizsgált egy arra haladó teherhajót. Ez - mondja Sir Jonathon Bond tengernagy, a brit haditengerészet főparancsnoka - olyan aktus volt, ami teljesen megfelelt az amerikai, brit és ausztrál erőkre vonatkozó működési szabályzatnak.

Március óta hatvanhat ehhez hasonló vizsgálat volt. Biztos, ami biztos, egy időre most felfüggesztették az ilyen jellegű akciókat. Ellenben felkérték Iránt, hogy szolgáltassa vissza a két rohamcsónakot, melyekben a tizenöt brit katona visszatért volna a Cornwall hadihajóra, amikor elfogták őket.

Miért a Cornwall?


A kérés teljesítésére kevés a remény. Az incidens ügyében megkezdődött vizsgálat felveti a kérdést, hogy miért a Cornwall hadihajó teljesít őrszolgálatot a Perzsa Öböl északi részén. Ezt a korszerűen felszerelt fregattot tengeralattjárók felderítésére tervezték, nem tud sekély vízen haladni, tehát nem segíthette meg legénysége tizenöt tagját, amikor az irániak elfogták őket.

A brit haditengerészetet az utóbbi években visszafejlesztették, eladtak több őrnaszádot. Tony Blair miniszterelnök hangsúlyozta legutóbbi sajtóértekezletén, hogy nem egyezkedés útján érték el a foglyok szabadon bocsátását, bár Irán azt állítja, hogy Nagy-Britannia kedden írásban kért bocsánatot az incidensért.

A brit kormány örömmel nyugtázta Irán gesztusát - mondta Tony Blair -, de ez a pozitív lépés sem enyhíti az Irán atomprogramjával kapcsolatos feszültséget.

Nem sokkal a brit tengerészek elfogása előtt, mint jelentettük, tévéinterjú készült Chris Air tengerész századossal, aki szerint azért járőröznek, hogy információkat gyűjtsenek Irán - úgymond - "bármiféle tevékenységéről". Erre az volt a brit Honvédelmi Minisztérium kommentárja, hogy "ez része a modern katonai technikáknak".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Mivel az elkövetőt hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a három csapás szabályát – mondta az InfoRádióban a Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője. Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: legkorábban 25 év múlva lehetne feltételesen szabadságra bocsátani a többszörös visszaeső bűnözőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 14:15
×
×
×
×