eur:
395.84
usd:
358.5
bux:
72055.6
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Megkongatták a vészharangot a cannabis használata miatt

Ha nem veszik komolyabban a drogkérdést, még több ártatlant gyilkolhatnak meg a méregerős cannabis hatása alatt állók - állítja egy brit segélyszervezet.

Legalább a harmadát meg lehetett volna akadályozni azoknak a gyilkosságoknak, amelyeket a szupererős cannabis, a "skunk" hatása alatt álló drogfüggők követtek el - közölte a szervezet vezetője.

Marjorie Wallace szerint fontos, hogy informálják a fiatalokat arról, hogy a skunk, amely a hagyományos indiai kenderhez képest 25-ször több THC-t (tetrahidro-cannabiolt) tartalmaz, nagyon veszélyes kábítószer.

Emellett szükséges lenne, hogy a lelki betegségeket kezelő szervezeteket felkészítsék a drogosokat sújtó skizofrénia kezelésére.

Több ember halt meg miatta

A kérdéssel azóta foglalkoznak komolyabban, hogy a skunkot haszbálók nemrég több gyilkosságot is elkövettek.

"A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy az iskolások 79 százaléka szerint a cannabis ártalmatlan és legális, így mindenképpen szükséges, hogy elmondjuk nekik: elpusztíthatja az eszüket" - mondta Marjorie Wallace.

"Ez olyan, mintha a diákoknak töltött fegyvereket adnánk" - tette hozzá.

A múlt hónapban egy 18 éves cannabisfüggőt két iskolatársának meggyilkolásáért ítéltek el, egy másik hasonló korú fiatal pedig beismerte: ő szurkált halálra az utcán egy nagymamát. Mindketten használták a skunkot.

Pszichózist okozhat

A szervezetek tehát lépéseket sürgetnek, a Belügyminisztérium pedig bejelentette: nemrég indult be drogprevenciós programjuk, razziák során pedig 28 ezer cannabis-palántát foglaltak le.

Bár egyre valószínűbb, hogy a cannabis mellékhatásként elmezavart okozhat, 2004-ben a B-kategóriás kábítószerek közül a C-kategóriába sorolták, vagyis úgy vélték, nem jelent nagy veszélyt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×