eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Fenyegetés hatására vallottak az elfogott brit katonák

Az iráni hatóságok fenyegetésére vallották azt a március 23-án elfogott brit katonák, hogy hajójukkal behatoltak a perzsa állam területére. Chris Air kapitány a többiek nevében is tett nyilatkozatában elmondta: Teherán hétévi börtönnel fenyegette meg őket.

Az elfogott legénység ugyan írásba adta, hogy iráni vizekre tévedtek, kiszabadulásuk után azt mondták: kényszer hatására tették ezt.

Felix Carman hadnagy londoni sajtótájékoztatójukon leszögezte: folyamatosan figyelték a műholdas helyzetjelzőt, sőt egy helikopter is figyelte az útvonalukat, nehogy iráni vizekre tévedjenek. Ennek ellenére elfogták őket.

"Hadd tegyem egyértelművé: amikor az iráni forradalmi gárda elfogott minket, mi a nemzetközileg elismert iraki vizeken voltunk. Kijelentem, hogy 1.7 tengeri mérföldre voltunk a perzsa felségvizektől" - mondta a fogságból szabadult százados.

A bánásmódról szólva pedig azt mondja, hogy bekötötték a szemüket, megbilincselték őket.

"Állandó pszichológiai nyomás alatt voltunk. Levetkőztettek minket, majd pizsamákat kellet fölvennünk. Kőcellákban helyeztek el minket, és nem engedték, hogy érintkezzünk egymással. Éjjelente vallattak minket, és két lehetőségünk volt: vagy elismerjük, hogy iráni vizekre tévedtünk, és akkor elengednek minket, vagy pedig hét év börtönre ítélnek" - magyarázta a katonatiszt.

Kész tervekkel érkeztek

A tengerészek elmondták, hogy az irániak rendszeresen adtak enni és inni nekik, sőt a dohányzást is engedélyezték, egyedül a beszélgetést tiltották meg.

A tengerészek szerint az irániak kész tervekkel érkeztek az elfogásukra, így nem is látták értelmét annak, hogy ellenálljanak. Irán végül 13 nap után szabadon engedte a foglyokat.

A katonák kiszabadulása után a Sky News arról számolt be, hogy a tizenöt tengerészgyalogos és haditengerész hírszerzési adatokat gyűjtött Iránról.

A brit hírtelevízió - amelynek forgatócsoportja a múlt hónapban elkísérte egy őrjáratra az egységet - Chris Air századosra hivatkozva közölte ezt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×