eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Alakul a 2009-es szlovák euró

Szlovákia jó úton halad az euró 2009-es bevezetéséhez szükséges feltételek teljesítésében - állapította meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a legutóbbi értékelésében. A nemzetközi gazdasági szervezet ugyanakkor figyelmezteti Szlovákiát arra, hogy ügyeljen az infláció féken tartására.

A legutóbbi értékelést Angel Gurria, a szervezet főtitkára tolmácsolta pozsonyi sajtóértekezletén. Az OECD magas rangú képviselője előtte találkozott az ország politikai vezetőivel is. Mint ismeretes, minden valószínűség szerint Szlovákia az új uniós tagországok közül Szlovénia után másodikként vezetheti majd be az eurót.

Az értékelésében szerepel, hogy az infláció a mérséklődő energiaárak jóvoltából 2007 elejére 2,25 százalékos szintre süllyedt. Az OECD szerint a hatóságoknak továbbra is ügyelniük kell az inflációs nyomás kordában tartására, mivel a gazdaság 2007-ben a lehetőségek teljes kihasználásával működik, és feszültté vált a munkaerőpiac.

Az OECD arra számít, hogy a szlovák gazdaság növekedési üteme töretlen marad a múlt évi, 8,3 százalékos GDP növekedés után.

A pozsonyi kormány az idén 2,9 százalékos államháztartási hiányt tervez, a GDP-arányos államadósság pedig várhatóan nem haladja meg a 30 százalékot, vagyis az euróátvételi felső határ felét. Ami a deficitet illeti, a közös pénz 2009-es bevezetéséhez legfeljebb 3 százalékos lehet a hiány.

A legtöbb gondot az árstabilitás okozhatja, mivel az EU a legutóbbi tizenkéthavi inflációs átlagot nézi majd ezen kritérium értékelésekor, az pedig jelenleg 3,9 százalék Szlovákia esetében, szemben a most 2,9-es mutatóval. A vizsgálatra csak 2008 áprilisában kerül sor, amikor a 2007 áprilisa - 2008 márciusa közötti időszakot vizsgálják meg, így a mostani előrejelzések szerint vélhetően valamivel a megengedett maximum alatt marad ez a mutató is.

Az OECD-főtitkár jól megalapozott és időben meghozott döntésnek nevezte a korona központi paritásának 8,5 százalékos felértékelését.

Robert Fico miniszterelnök üdvözölte az OECD pozitív minősítését. Mint mondta, a jelentés újabb bizonyítéka annak, hogy Szlovákiában össze lehet hangolni a gazdasági fejlődést a standard európai szociális állam építésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×