eur:
385.28
usd:
354.94
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

A politikusokat nem hatotta meg a félmillió képeslap

Ha rövid időre is, de visszatért a washingtoni törvényhozásba az amerikai honatyák "élő környezetvédelmi lelkiismerete", Al Gore, akink a globális felmelegedés veszélyeiről szóló dokumentumfilmje a minap kapott Oscar-díjat.

A volt amerikai alelnök a klímavédelmi törvény elfogadását sürgette a kongresszusban. A kormányzó republikánus párt képviselői kétkedve fogadták a képet, amelyet a demokrata politikus festett az egész világot fenyegető katasztrófáról.

A tétlenségnek a környezetre és a gazdaságra nézve is katasztrofális következményei lennének - mondta Al Gore a globális felmelegedés következményeiről a képviselőház egyik bizottsági meghallgatásán.

A volt alelnök határozottan követelte az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának visszaszorítását. Szakértők véleményére hivatkozva kijelentette, hogy 34 éven belül teljesen elolvadhat az Északi-sark jégtakarója!

A demokrata politikus szerint a káros gázok kibocsátását feltétlenül csökkenteni kell, méghozzá 2050-re nem kevesebb, mint 90 százalékkal. Al Gore betiltaná például az olyan széntüzelésű erőművek építését, amelyek a légkörbe engedik a káros gázokat, és a kibocsátásra adót vetne ki.

Az autókra a lehető legszigorúbb üzemanyag-takarékossági normákat alkalmazná a politikus, aki szerint a kiotói klímavédelmi egyezmény helyett 2010-ben új nemzetközi megállapodást kell kötni.

A Bush-kormány ugyanis elutasítja a káros gázok kibocsátásának csökkentését előíró 1997-es egyezményt, mondván, hogy az sérti az amerikai gazdaság érdekeit, és nincs semmi értelme, ha Kína és India nem tartja be annak rendelkezéseit.

Amerikáról lévén szó, a hatás kedvéért Al Gore több mint 500 ezer képeslapot is bemutatott a képviselőknek! A lapokat olyan amerikaiak küldtek az Egyesült Államok minden részéről, akik cselekvést várnak el a kormánytól a klímavédelem ügyében.

A republikánus képviselőket azonban nem hatotta meg Al Gore felhívása, aki - mindezek ellenére - sokak szerint kitűnő esélyekkel pályázhatna az Egyesült Államok elnöki posztjára a jövő évi választásokon. Õ azonban már többször kijelentette, hogy nem indul a Fehér Ház meghódításáért folyó versenyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×