eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Német bírálatot kapott a rakétaelhárító pajzs terve

A német külügyminiszter Washingtonba utazott, ahol az iraki, az afganisztáni és a közel-keleti helyzeten kívül megvitatja a Kelet-Közép-Európába tervezett amerikai rakétaelhárító pajzs tervét. Frank Walter Steinmeier indulása előtt élesen bírálta az amerikai tervet.

A német külügyminiszter megértéssel nyilatkozott az iráni fenyegetésből fakadó amerikai aggodalomról, de hangsúlyozta, hogy a biztonságot nem lehet bizalmatlanságra építeni.

Frank Walter Steinmeier szerint a rakétaelhárító pajzs nem szolgálhat újabb fegyverkezési verseny okául vagy ürügyéül, ezért a berlini kormány legfőbb célja a leszerelés, nem pedig újabb támadó eszközök telepítése.

Washingtonba indulása előtt tett nyilatkozatában a külügyminiszter leszögezte, hogy Németország semmiképpen sem szeretne újabb fegyverkezési versenyt látni Európában.

Steinmeier utalt arra is: nem szabad megengedni, hogy a rakétaelhárítás kérdése éket verjen az európai országok közé, mert a földrész biztonsága nem osztható meg. Ezért egyre inkább saját hatáskörbe kell vonni a döntési folyamatokat, anélkül azonban, hogy ez a történelmileg kialakult transzatlanti kapcsolat kárára menne.

A téma központi helyen szerepelt a német kancellár kétnapos lengyelországi látogatásán is, és a jelek szerint Angela Merkelnek sikerült rábírni tárgyalópartnereit, hogy a rakétaelhárító pajzs tervét a jövőben ne csupán amerikai-lengyel kétoldalú ügynek tekintsék, hanem ágyazzák be a NATO-t érintő feladatkörbe. Mint a kancellár kifejtette, a kérdést már szóba hozták a NATO és Oroszország között létesült tanácsban is, mert - mint Angela Merkel mondta - közös megoldásra lenne szükség.

A kancellár és a külügyminiszter nyilatkozata mintegy válasz a rakétaelhárító pajzzsal kapcsolatos moszkvai bírálatra is. Putyin orosz elnök a múlt hónapban tartott müncheni nemzetközi biztonságpolitikai értekezleten az amerikai tervet a fegyverkezési verseny újraélesztésének nevezte, és jelezte, hogy Moszkva nem nézi ölbe tett kézzel Washington mesterkedéséit a világpolitikában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×