eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

A Királynő, az Álomsrác és az Alelnök

Ahogy közeledik a jövő évi amerikai elnökválasztás, egyre több találgatás lát napvilágot a lehetséges indulókról és az esélyeikről - elsősorban a Demokrata Párt táborában. A legújabb verzió szerint a körülmények szerencsés összejátszása esetén akár még a 2000-ben George Bushtól vereséget szenvedő Al Gore (Bill Clinton korábbi alelnöke) is ringbe szállhat.

Íme egy olyan forgatókönyv, amelyet csak Hollywood képes produkálni: Bill Clinton alelnöke, Al Gore a hétvégén Oscar-díjat nyer Kellemetlen igazság című dokumentumfilmjével. Még szintén idén Nobel-békedíjat kap a globális felmelegedés megelőzéséért végzett munkájáért. Ezen a ponton miért ne indulhatna akár az Egyesült Államok elnöki posztjáért is?

Ez a gondolatkísérlet az elmúlt napokban több - hagyományosan inkább a demokratákhoz húzó - hollywoodi prominens fejében is megfordulhatott, nem elsősorban a hétvégi Oscar-gála, sokkal inkább a két legesélyesebb demokrata aspiráns, Hillary Clinton és Barack Obama elkeseredett szóváltását hallva.

Al Gore nem akar indulni

Más kérdés, hogy maga Al Gore, aki 2000-ben csak hajszál híján (és sokak által megkérdőjelezett körülmények között) maradt alul a jelenleg második ciklusát töltő George Bush-sal szemben, határozottan cáfolt.

"Nem áll szándékomban indulni az elnöki posztért. Nem tudok elképzelni olyan körülményt, amely arra késztetne, hogy megváltoztassam az elhatározásomat" - fogalmazott.

A határozott szavak persze egyáltalán nem tántorítottak el néhány megrögzött hollywoodi liberálist, akik könnyen el tudják képzelni, hogy például tavaly év elején, amikor Hillary Clinton és Barack Obama már a végletekig elmennek az egymás elleni harcban, Al Gore a nyugodt, tapasztalt politikus a megfelelő társadalmi üzenettel megjelenik a színen.Ez a forgatókönyv meglehetősen szokatlan lenne az amerikai választások történetében, hiszen az elnök(jelölt)i kampány rengeteg pénzt és háttérmunkát kíván. Szokatlan lenne, de nem példátlan, hiszen Robert Kennedy hasonlóképpen lépett színre az 1968-as választások előtt.

Más kérdés, hogy Al Gore népszerűség indexe jelenleg nem túl bíztató: a megkérdezettek 52 százaléka mondta azt, hogy szimpatizál a volt alelnökkel, míg 45 százalék inkább nem, ami azt mutatja, hogy a politikus megosztó személyiség.

A jelenlegi állás szerint az elnökjelölti verseny a demokraták között alighanem Hillary Clinton és Barack Obama között dőlhet el, azaz a Királynő és az Álomsrác között, ahogy a The New York Times elnevezte őket.

Címlapról ajánljuk
Balla Eszter: a Kaszás Attila-díj a közösségformáló munkámat is elismeri

Balla Eszter: a Kaszás Attila-díj a közösségformáló munkámat is elismeri

Váratlanul érte és nagy megtiszteltetésként éli meg, hogy a Kaszás Attila-díj idei elismertje lehet - mondta az InfoRádiónak Balla Eszter. A színművész a jó hangulatú közösségi létezés fontosságáról is beszélt, mert szerinte ez szorosan hozzátartozik a 2007-ben elhunyt színészről elnevezett díj szellemiségéhez.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 7. 11:28
×
×
×
×