eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Történelmi mélyponton a házasságok száma

Negatív rekordot ért el a házaspárok aránya Angliában és Wales-ben. A most publikált 2005-ös adatok egyetlen év alatt 10 százalékos csökkenést mutatnak.

A brit statisztikai hivatal 1862 óta vezet összesítést a házaspárok népességen belüli arányáról, vagyis a mostani mélypont 143 éves távlatba helyezhető. Nem áll sokkal jobban az egy évben megkötött házasságok száma sem: a 244.710 frigy 1896 óta a legkevesebb.

A kimutatásból az is kiderül, hogy folytatódott az első házasság megkötésének későbbre tolódása: a férfiak átlagosan 31,7, a nők pedig 29,5 évesek, amikor az oltár elé járulnak - bár ez nem pontos kifejezés, hiszen a házasságkötések 65 százaléka polgári.

A statisztikusok szerint a visszaesés részben annak a kormányzati törekvésnek tudható be, amellyel igyekeznek gátat szabni a csak az állampolgárság megszerzését célzó egybekeléseknek.

A belügyminisztérium szerint azonban erre nincs egyértelmű bizonyíték.

A hosszú távú trendeket figyelembe véve sokan inkább a mélyebb, társadalmi okokat emelik ki: egyre elfogadottabb az élettársi kapcsolat, különösen, hogy utóbbit is a házassághoz hasonló jogi garanciákkal bástyázzák körül.

Az anglikán egyház aggodalmának adott hangot az adatok láttán, hangsúlyozva: a házasság a legmegfelelőbb forma két ember együttélésére.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×