eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

"Megcéloztam a tarkóját, és arra gondoltam: ha kell, lelövöm"

Nyilvánosságra került azoknak a brit rendőröknek a vallomása, akik 2005 júliusában elfogták a londoni terrortámadások egyik feltételezett elkövetőjét. A férfit csaknem lelőtték a speciálisan kiképzett egység tagjai, mert azt hitték, robbanószer van nála.

Jaszin Hasszán Omár ellen azért emeltek vádat a brit hatóságok, mert a rendőrség szerint egyike volt annak a hatfős csoportnak, amely 2005. július 21-én öngyilkos merényletet készített elő a londoni metróban. A terrorcselekmény azonban meghiúsult, mert a tettesek rosszul keverték össze a robbanóanyagot.

A férfi neve már a július 7-ei, 56 halálos áldozatot követelő londoni robbantássorozattal kapcsolatban is felmerült.

A zambiai férfit és társait, akik tagadják bűnösségüket, hat hete állították bíróság elé, ahol az őt elfogó rendőrök is vallomást tettek.

Ezekből kiderült, nem sok hiányzott ahhoz, hogy Jaszin Hasszán Omár "elkerülje" a pert, a rendőrök ugyanis csaknem végeztek vele a helyszínen.

Fülest kaptak

A férfira július 27-én találtak rá egy birminghami házban. Amikor a különleges egység elektromos sokkolókkal és gépkarabélyokkal felszerelt tizenkét tagja betört az épületbe, az egyik rendőr észrevette, hogy a fürdőszoba ajtaja félig nyitva áll, kilincsére pedig belülről madzagot erősítettek.

A rendőrök kábító hatású gránátot dobtak a helyiségbe, majd behatoltak a helyiségbe. Odabent Jaszin Hasszán Omár arccal a fal felé fordulva állt, hátán hátizsák volt.

A rendőr elmondta: aggódott amiatt, hogy mi lehet a táskában, és elhatározta, ha a férfi gyanúsan viselkedik, lelövi.

Amikor Jaszin Hasszán Omár keze eltűnt a mellkasa mögött, a rendőr határozott: "a feje hátuljára céloztam, és amikor a keze eltűnt, azt gondoltam, lelövöm. Kibiztosítottam a fegyvert és magam felé kezdtem húzni az elsütőbillentyűt" - mondta.

Akkor döntött másképp, amikor a férfi hozzájuk vágott egy mobiltelefont, és így ismét látható lett a kezét.

Sokkolóval ütötték ki

Ekkor a rendőrök a földre kényszerítették a 26 éves férfit, aki azonban megpróbált ellenállni. Az egyik rendőr, mivel még mindig úgy gondolta, hogy Jaszin Hasszán Omár hátizsákjában robbanóanyag van, a férfi hátához nyomta az elektromos sokkolót.

Mivel minden alkalommal, amikor a sokkoló távol került a testétől, a férfi küzdeni kezdett a szabadulásért.

"Nem maradt más választásom, amilyen erősen csak tudtam, az arcába vágtam. Muszáj volt ellenőriznünk, hová teszi a kezeit, hiszen még mindig azért harcolt, hogy a mellkasa közelébe kerüljenek" - mondta a rendőr.

A speciális egység tagjainak végül sikerült letépni Jaszin Hasszán Omár ruháit, és egy késsel felnyitni a hátizsákját. Szerencséjükre a zsákban nem volt robbanószerkezet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×