eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Jó üzlet a környezetbarát energiára való áttérés

A környezetbarát energiatermelés terén a német cégek világviszonylatban is az élvonalba törtek. Tavaly hatmilliárd euró értékben exportáltak szél- és napenergia hasznosítására alkalmas berendezéseket a vállalatok, és a különböző országokban található vízierőművek egyharmadának turbináit is német cég állította elő.

Az előző német kormány óriási összegekkel támogatta az újrafelhasználható energiára való áttérést, és az erőfeszítés a jelek szerint nem volt hiábavaló, ugyanis a környezetbarát energia hasznosítására szakosodott német vállalatok világviszonylatban is az élvonalba törtek.

Ebben komoly szerepet játszik a klímaváltozásról szóló világméretű vita, valamint az is, hogy egyre több ország szeretné függetleníteni magát a külföldi olajbehozataltól.

A vízienergia termeléséhez szükséges gépek egyharmada a heidenheimi Voith Művekből származik, de a szél- valamint a napenergia hasznosítására alkalmas berendezések felét is valamelyik német üzemben állították elő.

Németországból tavaly hatmilliárd euró értékben exportáltak az újrahasznosítható energia felhasználására alkalmas berendezéseket, és az illetékesek azt remélik, hogy az elkövetkezendő időszakban ezt az összeget évente legalább tíz százalékkal emelni tudják.

Feltételezik azt is, hogy az ágazati alkalmazottak létszámát a jelenlegi 170 ezerről az évtized végére mintegy félmillióra bővíthetik.

Sigmar Gabriel környezetvédelmi miniszter rámutatott arra, hogy az Egyesült Államokban is ráeszméltek a környezetbarát energiatermelésben rejlő óriási lehetőségre, így számolni kell azzal, hogy amerikai cégek rövidesen komoly kihívást jelentenek európai versenytársaikra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×