eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Újra fellángol az erőszak a turisták országában?

Vajon ismét véres események elé néz-e Thaiföld muzulmánok által lakott déli része? - ezt találgatják elemzők, azt követően, hogy csaknem 30 pokolgép robbant vasárnap a régióban. A robbantások mellett lövöldözések is voltak, és az erőszak hét ember életét követelte.

Manapság már hét halott, sajnos, kevésnek tűnik, de előfordulhat, hogy a mostani, a kínai holdújévvel összekötött támadások egy nagyobb erőszakhullám előjelei.

2004-ben ezer ember vesztette életét a muzulmán kisebbség által lakott déli tartományokban, az azt követő években pedig további ezer ember halt meg.

A mostani akciók során az elektromos hálózatot, iskolákat, karaoke-bárokat, egy autószalont és egy katonatisztet ért támadás.

De miért is csapnak magasra az indulatok Thaiföld déli részén? A déli tartományokban élő thaiföldi muzulmán közösség gyakran emleget diszkriminációt, és a szélsőségesek haragját ez is tüzelheti.

Emellett a történelmi sérelmek is előkerülnek: a terület sokáig bizonyos fajta autonómiával rendelkezett, egészen addig, amíg Thaiföld a 20. század elején annektálta azt.

Az ott élők ugyanakkor kulturálisan és etnikailag még mindig sokkal inkább kötődnek a szomszédos malájokhoz, mint a buddhista thai-okhoz.

A muzulmán szeparatisták még a hetvenes években kezdtek gerillaharcba, de a kilencvenes évekre a kormánynak sikerült a gazdasági segély és a politikai képviselet ígéretével lecsitítania a kedélyeket.

Ennek ellenére a fegyveresek 2004-ben újraindították a támadásokat - először az államot jelképező személyek ellen. Majd, az egyik látványos akció azzal zárult, hogy a thai erők száz militánst öltek meg.

Szintén 2004-ben 78 muzulmán tüntető halt meg, miután a hőségben rendőrségi teherautókba zárták őket.

Kérdés, hogy az újabb merényletek elkövetői mennyire működnek együtt nemzetközi fegyveres csoportokkal, és az is, hogy a thai rendőrség időnkénti brutális fellépése nyomán a thaiföldi muzulmánok milyen mértékben fordulnak a fundamentalizmus felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×