eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Tőkés László független jelöltként indulna

Tőkés László nagyváradi püspök továbbra is bízik abban, hogy európai parlamenti képviselő lehet. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a hétvégén elutasította, hogy pártlistája második helyét felkínálja a püspöknek, aki így független jelöltként mérettetné meg magát. Az RMDSZ-nél aztmondták, a püspök nem is jelezte, hogy a párt listáján kívánna indulni.

Tőkés László az InfoRádiónak elmondta: azért indul az európai parlamenti képviselői pozícióért, mert úgy érzi, méltóképpen tudná képviselni az erdélyi magyarság érdekeit, és mert úgy véli, a többi jelölt a nemzeti kérdésekben nem, legfeljebb üzleti és kereskedelmi kérdésekben lenne kompetens az EU egyik-másik bizottságában.

Többen azért bírálták a királyhágómelléki református püspököt, mert független jelöltként való indulásával a többi képviselőjelölt pozícióját gyengíti.

A gazdasági érdekek dominálnak?

Erre reagálva Tőkés László közölte: becslésük szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség már rég az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt indul, és csupán etnikai szavazással tudta fenntartani magát, azzal riogatva a magyarokat, hogy csak a szervezet tudja ellátni a magyar érdekek képviseletét.

A püspök úgy véli, hogy az RMDSZ jelöltjei "összetévesztik az uniós tagságot az uniós pénzek megszerzésének kiboltolásával".

Tőkés László hozzátette: ő is az RMDSZ tagja, és az általa képviselt nézetek a párt programjában is szerepelnek.

Autonómia, egyetem

Ehhez kapcsolódva említette a háromszintű autonómia kérdését, amelyet véleménye szerint az RMDSZ csak érdekből vett fel a programjába, de "17 év alatt zátonyra vitte a magyar önrendelkezés ügyét".

Elmondta: ő komolyan képviselné ezt, és a magyar állami egyetem létrehozásának ügyét is.

Azt a feltételezést, amely szerint azért kíván EP-képviselő lenni, hogy visszatérve ismét jelöltethesse magát a püspöki pozícióba, Tőkés László tisztességtelennek minősítette.Az RMDSZ másképp tudja

A RMDSZ ügyvezető alelnöke szerint Tőkés László nem jelezte, hogy szándékában áll a párt listáján EP-képviselői mandátumért indulni.

Borbély László szerint a püspök koalíciós listát képzelt el, ennek létrehozása azonban lehetetlen lett volna, hiszen ebben az esetben az RMDSZ-nek 8 százalékot kellett volna elérnie.

A politikus szerint az erdélyi református egyház csupán óhaját fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Tőkés Lászlót jelöljék, Borbély László azonban úgy véli, az egyház vezetőinek 2003-as döntésüket kéne szem előtt tartaniuk, amelyben megtiltották minden papjuknak, hogy bármilyen politikai szerepet vállaljanak.

A püspök ellenük kampányol

Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint listájukon fiatal, jó képességű politikusok szerepelnek.

"Nagyon sajnálatos az, hogy akkor, amikor valaki a politikai porondra lép, felhasználja a püspöki palástját arra, hogy kampányoljon" - tette hozzá.

Borbély László azt is elmondta: a püspök már a 2000-es és a 2004-es választások alkalmával is az RMDSZ ellen kampányolt.

A politikus közölte: ha Tőkés László az RMDSZ listáján akart volna indulni, leültek volna ezt megbeszélni vele, mint bárki mással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×