eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Pokoli vonattá vált a Barátság Expressz

A Barátság Expressz pokoli vonattá vált - indiai és pakisztáni illetékesek szerint a két ország közötti békefolyamatot akarták kisiklatni azok, akik bombákat robbantottak a két ország közlekedő vonaton. A vagonokban keletkezett tűzben több mint hatvan ember vesztette életét. Sokuk azért, mert az ablakokat biztonsági rácsok védik.

Négy fémrúd az ablakon - ennyi választott el többtucat indiai és pakisztáni utast a túléléstől, miután két pokolgép robbant a szomszédos országok között közlekedő vonaton.

A hatóságok még további, bőröndökbe rejtett kezdetleges robbanószerkezeteket találtak, amelyek azonban nem léptek működésbe. A pusztítás azonban így is sokkoló volt.

Az utasok elől el volt zárva a menekülés útja, mert vasrudak védték az ablakokat, az ajtókat pedig szintén biztonsági okokból bezárták.

A helyszínre érkező mentők még hallották a kocsikban ragadt utasok segélykiáltásait, majd a lángok zaja elnyomta a hangjukat. A tűz olyan erős volt, hogy esélyük sem volt - mondták később.

A legtöbb holttest szénné égett, és a családtagok a személyes holmi maradványai alapján azonosítják hozzátartozóikat.

A vonat, amelyet néhány éve állítottak üzembe, a két atomhatalom megbékélésének jelképe. Hetente kétszer közlekedik Delhi és Lahore között, és főként olyan, szegényebb családok utaznak rajta, amelyeknek a szomszédos országban élnek a rokonaik.

A támadás ráadásul egy nappal előzte meg a pakisztáni külügyminiszter indiai látogatását.

Mindez azt a gyanút erősítette meg a politikusokban, hogy a két ország közötti közeledés folyamatát próbálták ilyen brutális módon megakasztani a támadók.

A hatóságok egyaránt gyanakszanak hindu szélsőségesekre, Kasmír indiai részének elszakadásáért küzdő radikálisokra és iszlám szélsőséges szervezetekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×