eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kirakatdiplomácia a Közel-Keleten

Kirakatdiplomácia - így is lehetne értékelni az amerikai külügyminiszter, az izraeli kormányfő és a palesztin elnök találkozóját, amelyen nem sok konkrétum hangzott el. Ugyanakkor négy éve találkoztak egymással hivatalosan izraeli és palesztin politikusok és a felek mosolygva ráztak kezet a kamerák előtt. Vajon új kezdetet jelez-e mindez az eddig tetszhalott közel-keleti békefolyamatban?

A politikai pr-szakértők jól értenek a csomagoláshoz, és mindent megtettek azért, hogy Mahmud Abbasz és Ehud Olmert Condoleeza Rice szárnyai alatt összehozott találkozója jelentős eseménynek tűnjön.

A három politikus mosolyogva rázott kezet, és a tévénézőket mindenképpen reménnyel töltheti el, amikor izraeli és palesztin vezetők barátságos hangulatban állnak közösen a kamerák elé.

Condoleeza Rice a megbeszélések után viszont - egyedül - felolvasott egy rövid, optimista hangvételű közleményt, és a kellemetlen kérdéseket elkerülendő nem volt sajtótájékoztató.

Kicsit mélyebbre ásva azt látjuk, hogy Olmert izraeli miniszterelnök népszerűtlen otthon, és az izraeliek sem várják, hogy a Hamaszt is magában foglaló palesztin egységkormány hirtelen legjobb barátjukká válik.

Kétkedve fogadják azt is, hogy a mérsékelt politikusnak tartott Mahmud Abbasz elnök valóban képviseli-e a jelenlegi palesztin közgondolkodást, amelyben a radikális Hamasz erős tényező.

A palesztinok azért szkeptikusak, mert nem hiszik, hogy Washington egyhamar megengedi az ellenük hozott gazdasági blokád feloldását, amivel pedig lehetővé válna a nyugati segélyekből folyósított fizetések átutalása.

Emellett arra sem számítanak, hogy az izraeliek leállítanák a palesztin területeken épülő ciszjordániai telepek kivitelezését, vagy kiigazítanák az esetenként palesztin falvakat és termőföldeket egymástól elvágó biztonsági fal nyomvonalát.

Mint Condoleeza Rice elmondta: a tárgyalófelek elfogadták, hogy két állam, Izrael és Palesztina létezzen egymás mellett, és megerősítették, hogy tiszteletben tartják a korábban kötött egyezményeket.

Abbasz mellett azonban a Hamasz részvételével megalakuló palesztin egységkormánynak is meg kell tennie ezt, és el kell ítélnie az erőszakot is.

Ha ellenáll, akkor Izrael és az Egyesült Államok továbbra is bojkottálni fogja a palesztinokat, és megakadályozza a nemzetközi segélyek átutalását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×