eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Bősi erőmű: kártérítést követelhetnek Szlovákiától

Akár 50 milliárd korona, azaz csaknem 350 millió forint kártérítést is követelhet az olasz Enel energetikai vállalat, ha Szlovákia eláll a bősi vízerőmű bérbeadásától - állítják a szlovák energetikai szakemberek. Robert Fico miniszterelnök többször is kijelentette: Pozsony követelni fogja a privatizációs szerződés felülvizsgálatát.

Mint a szlovák közszolgálati rádió hétvégi vitaműsorában Dominik Kocinger, az erőműért felelős szlovák kormánybiztos hangsúlyozta, Mikulás Dzurinda kormánya tavaly Szlovákia számára rendkívül előnytelen bérleti szerződést kötött az olasz vállalattal.

Mint kiderült, amennyiben Pozsony felmondaná az egyezséget, akkor az Enel számára az elmaradt harminc éves bevétel becsült összegét kellene kifizetni, amely a számitások szerint legalább 50 milliárd koronára rúgna. A bősi vízerőmű éves nyeresége tavaly mintegy másfél milliárd korona volt, de az elkövetkező években várhatóan nagyobb lesz, mert az áram drágulni fog - vélik a szakemberek.

Az olasz Enel 2006-ban vásárolta meg a Szlovákiai Villamosművek 66 százalékos többségi tulajdonrészét, 840 millió euróért. A bősi vízerőművet nem privatizálhatták, mivel ez a létesítmény is a rendszerváltás óta húzódó szlovák-magyar kormányközi vita tárgya.

Mikulás Dzurinda kabinetje bérleti szerződést kötött az olaszokkal a bősi vízerőmű üzemeltetéséről. Az egyezség alapján az itt megtermelt áram 66 százalékának az értéke az olaszokat, a kisebb rész pedig a szlovák állami Vízgazdálkodási Vállalatot illetti.

Eleve érvénytelen?

Dusan Munko környezetvédelmi államtitkár szerint az olaszokkal kötött egyezség azért érvénytelen, mert a bősí vízerőmű közös szlovák-magyar tulajdon, és a szerződő felek nem kérték ki Budapest beleegyezését az ügylethez. Ezért a dokumentum kezdettől fogva érvénytelen - véli a politikus.

Az ügyben rövidesen dönt a szlovák kormány. Robert Fico miniszterelnök mát többször is jelezte: a szerződést felmondják vagy kezdettől fogva érvénytelennek tekintik.

Az Enel képviselői viszont jogszerűnek tartják a szerződést, ezért nem hajlandók tárgyalni a módosításáról sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×