eur:
394.29
usd:
354.85
bux:
72146.64
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Szerb kézben a dunai hajózás jelentős része

"Terjeszkedik a szerb tőke" címmel maga a szerb sajtó is meglepetésként közölte a hírt: az egyik leggazdagabb üzletember 100 millió euróért Bécsben megvette az osztrák és a magyar érdekeltségű hajózási társaságot, a DDSG Cargo-t. Miután Románia és Bulgária is az Európai Unió tagja lett, Szerbia számára a dunai szállítás és hajóforgalom még nagyobb jelentőségű.

Zoran Drakulic Szerbia egyik leggazdagabb embere, aki a milosevici rezsim idején indult el felfelé, egy rövid ideig pedig politikával is foglalkozott.

Zoran Drakulic osztrák, belga ukrán és francia pályázók ellenében megvásárolta a bécsi hajózási társaságot, illetve a tulajdonában lévő 135 osztrák, és 122 egykori Mahart tulajdonában lévő teherszállító hajókat.

Bejelentette, hogy rövidesen megvásárolja a szerb folyami szállító vállalat 130 uszályát is. Tekintettel arra, hogy az üzletember már eddig is 257 teherszállító folyami hajóval rendelkezett, kétségtelenül nagy szerepet játszik majd a Dunai teherszállításban.

Jelezte, hogy jövőre évi 3,5 millió tonna gabonát fog szállítani saját hajójával a Fekete-tengertől az Északi-tengerig. A cég székhelye, az East Point Cipruson van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Varga Mihály a Portfolio-nak: marad a fiskális fegyelem, nincs lazítási terv

Varga Mihály a Portfolio-nak: marad a fiskális fegyelem, nincs lazítási terv

A hiány fokozatos csökkentésére tett erőfeszítésekről, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelhez jutási nehézségeiről, valamint a célzott gazdasági ösztönzőkről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio-nak adott interjújában. Elmondása szerint a kormány olyan programokat tervez, amelyek célzottan segítik a vállalkozásokat, miközben továbbra is komoly hangsúlyt fektetnek a költségvetési fegyelem betartására. A miniszter optimistán nyilatkozott az Európai Unióval folyó deficittárgyalásokról is, valamint arról, hogy a kormány dolgozik azon, hogy Magyarország minden felfüggesztett uniós forrást megszerezzen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 11:18
×
×
×
×