eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Így költekeznek a képviselők Szlovákiában

A szlovákiai politikusoknak valóban nincs okuk a panaszra, az országos átlagnál jóval többet keresnek és fizetésük folymatosan emelkedik.

Szlovákiában is bevett gyakorlat, hogy ha jól áll az ország gazdasága, s emelkednek az átlagbérek, automatikusan a politikusok is többet keresnek. Noha a Fico-kabinet tagjai a nagy társadalmi különbségek enyhítését ígérték, a saját fizetésüket nem fagyasztották be.

A január elsejétől hatályos, 2007. évre vonatkozó költségvetés, akárcsak a tavalyi büdzsé, számol a közjogi méltóságok fizetésének emelésével, pontosabban nem rendeli el a bérek ideiglenes befagyasztását, hanem továbbra is a közjogi méltóságok bérezéséről szóló, még 1993-ban elfogadott törvény alapján fizetik őket.

Eszerint pedig a honatyák a nemzetgazdaságban dolgozók előző évi havi átlagkeresetének a háromszorosára, a kormánytagok a képviselői fizetés másfélszeresére jogosultak, az államfő pedig a négyszeresére.

A statisztikai adat dönt

A Trend című gazdasági hetilap közelmúltbeli elemzése szerint az átlagfizetés idén átlépheti a 20 ezer koronát, ami több mint 140 ezer forintnak felel meg. A múlt évre vonatkozó pontos adatot csak február végén teszik közzé, előzetes becslések szerint azonban 2006-ban az átlagkereset 18 500 korona körül mozgott.

A politikusi bérek áprilisban esedékes emelésekor a statisztikai hivatal által meghatározott adat lesz a mérvadó, s az már most biztosra vehető, hogy sok közjogi méltóság fizetése meghaladja majd a százezer koronát, azaz a 700 ezer forintot.

Mindegyikük alapfizetése kiegészül bizonyos átalánydíjjal is, ami már nem adóköteles. Az átalánydíj attól függ, honnan származnak: a fővárosiak esetében ez az alapbér 70, a vidékiek esetében pedig annak 80 százaléka.

Az átalánydíj elköltéséről nem kell elszámolni. Ezenkívül egyes bizottsági tisztségek betöltéséért is kaphatnak jutalmat. Ráadásul a képviselők és a kormánytagok különböző előnyöket élveznek, s amikor lejár a megbízatásuk, busás végkielégítésre számíthatnak.

Fájdalomdíj a bukottaknak

Akit nem választanak újra, öthavi "fájdalomdíjat" tehet zsebre. Ugyanakkor még tavaly novemberben elfogadták, hogy 2007. január 1-jétől a végkielégítésre csak az a képviselő jogosult, aki legalább öt hónapot töltött el a parlamentben. Ezentúl tisztségük megszűnése után a miniszterek is csak akkor számíthatnak 3 havi lelépőre, ha nem a parlamentből kerültek a kormányba.

Egyébként az elmúlt 15 évben csaknem a tízszeresére emelkedett a politikusok fizetése. 1992-ben a képviselők - átalánydíjjal együtt - tízezer koronát kerestek, tavaly már közel 100 ezret.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×