eur:
393.3
usd:
353.92
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

"Ez biztosítja a legnagyobb esélyt a sikerre"

Szokásos évértékelő beszédében az amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok nem vallhat kudarcot Irakban, mert a bukás következményei súlyosak és szerteágazóak lennének. George Bush helyi idő szerint kedd este, a washingtoni kongresszus alsó- és felsőházának együttes ülésén megvédte kormánya iraki politikáját.

Súlyos következményekkel járna az Egyesült Államok számára egy esetleges iraki kudarc - fogalmazott keddi (magyar idő szerint szerda hajnali) évértékelő beszédében az amerikai elnök.

"Katonai parancsnokaink és én körültekintően mérlegeltük a lehetőségeket. Minden lehetséges megközelítést megvitattunk. Végül ezt a cselekvési irányt választottam, mert ez biztosítja a legnagyobb esélyt a sikerre" - jelentette ki George Bush az ellenzék által sokat bírált csapaterősítési tervére utalva.

A republikánus elnök immár hatodik alkalommal mondta el a hagyományos év eleji értékelést az unió állapotáról, de első ízben egy demokrata vezetésű törvényhozás előtt.

Az elnök gratulált a demokratikus többségnek, hangsúlyozván, hogy túl kell lépni a nézeteltéréseken és "nagy dolgokat kell elérni az amerikai nép érdekében".

George Bush népszerűségi mutatója a kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmények szerint olyan alacsonyra süllyedt, mint a Watergate-botrány miatt távozni kényszerült Richard Nixon elnöké volt lemondása előtt. A felmérések szerint nagyjából csak minden harmadik amerikai helyesli Bush elnöki működését, a legfőbb elégedetlenség a népszerűtlen iraki háború miatt alakult ki.Az amerikai elnök szerint azok ellenzik az általa javasolt 21 500 fős iraki csapaterősítést, akik "nem értik, mekkora a tét". Nemzedéki küzdelemnek nevezte a terrorellenes háborút, hozzátéve, e téren mindkét nagy pártnak és a hatalmi ágaknak is szorosan együtt kell működniük.

Ezért a terrorellenes háború ügyében egy külön tanácsadó testület létrehozását javasolta a két párt kongresszusi vezetőinek részvételével. "Meg fogjuk mutatni ellenségeinknek külföldön, hogy egységesek vagyunk a győzelem elérésének céljában" - mondta.

George Bush azt kérte a kongresszustól, hogy járuljon hozzá az amerikai szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság létszámának emeléséhez 92 ezer fővel a következő öt évben.

Az amerikai külpolitika fő céljai között említette a béke megteremtését a Szentföldön, azt, hogy egy békében és biztonságban élő demokratikus Palesztina jöjjön létre Izrael mellett. Megemlítette azt is, hogy Washington atommentes Koreai-félszigetet, és szabadabb Kubát, Fehéroroszországot, Burmát szeretne.

George Bush az amerikai bevándorlási politika átfogó reformját, új törvény elfogadását sürgette, hangsúlyozva, hogy a remény és a lehetőségek országának tisztességes törvényekre és biztonságos határokra van szüksége.

Meg kell teremteni a jogszerű és rendezett módját annak, hogy a külföldi munkavállalók ideiglenes alapon beutazhassanak az országba. "Fönn kell tartanunk az olvasztótégely nagyszerű hagyományát, az újonnan érkezők üdvözlését és beolvadását. Rendeznünk kell a már az országban levő illegális bevándorlók helyzetét, gyűlölködés és amnesztia nélkül" - fejtette ki az amerikai elnök.Miközben George Bush kiemelte, hogy az amerikai gazdaság növekszik, kijelentette, hogy az amerikai gazdaság olajfüggőségének csökkentésére van szükség, ezért sokrétűvé kell tenni az energiaforrásokat és a technológiai haladás útján kell előrelépni.

Indoklása szerint Amerika régóta a külföldi olajtól függ, és ez sebezhetővé teszi az országot az ellenséges hatalmak és a terroristák számára, amelyek jelentősen megzavarhatják az olajszállítmányokat, felemelhetik az olaj árát, súlyos károkat okozva a gazdaságnak.

George Bush azt szorgalmazta, hogy az elkövetkező 10 évben 20 százalékkal csökkenjen a benzinfogyasztás, és szoruljon vissza a környezetszennyező gázok kibocsátása. Nézete szerint 2027-ig az ország stratégiai olajtartalékát meg kell kétszerezni.

Az amerikai elnök szerint ösztönözni kell a hibrid, az elektromos autók fejlesztését, továbbá a tiszta dízelüzemű járművek és a biodízel használatát.

Itt megnézheti George Bush amerikai elnök évértékelő beszédét!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×