eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szlovákia jobban teljesített a vártnál

A szlovák pénzügyminisztérium legfrissebb elemzése szerint tavaly a vártnál jobban teljesített az ország gazdasága, a növekedés lényegesen meghaladta a várakozásokat.

Az eddigi 6,6 százalékról a napokban 7,9 százalékra módosította felfelé a 2006-ra vonatkozó hivatalos GDP-növekedési prognózisát a szlovák pénzügyminisztérium. A világhálón közölt adatok szerint a bruttó hazai termék abszolút számokban kifejezve 2006-ban meghaladja az 1,6 billió koronát.

A tavalyi sikeres eredmények alapján az idei évi növekedési előrejelzés 7,1 százalékról 7,4 százalékra módosult.

Bár a döntést nem indokolta a a pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet, szakemberek szerint nyilvánvaló, hogy a vártnál gyorsabb növekedés az ország autóexportjának megugrásával, illetve az utóbbi időkben bejelentett új, külföldről érkező beruházásokkal áll összefüggésben.

Tavaly kezdte meg működését a Nagyszombat mellett épült francia Peugeot-Citroen autógyár valamint a Zsolna közelében felépített dél-koreai Kia-Hyundai üzem. Szinte biztosra vehető, hogy rövidesen Szlovákia javára dől el a Samsung tervezett európai nagyberuházása, mely újabb lökést adhat a szlovák gazdaságnak.

Tavaly ősszel az elemzőket és a piacot is alaposan meglepte a harmadik negyedévre vonatkozó GDP-növekedési statisztika, éves szinten a növekedés a várt 6 és fél százalék felett csaknem 10 százalékos volt, így a mostani hatalmas kormányzati prognózismódosítás nem számit teljesen váratlannak.

Egyes elemzők szerint a friss, 2007-es növekedési előrejelzés még mindig kissé alulbecsüli a várható mértéket és akár magasabb is lehet. A pénzügyminisztérium módosította az infláció becsült alakulását is, míg a korábbi prognózisok az idei évre 3,1 százalékos inflációról szóltak, a legfrissebb becslések szerint a pénzromlás mértéke ennél várhatóan alacsonyabb, 2,5 százalékos lesz, ami fontos az euró 2009-re tervezett bevezetése szempontjából.

A szakemberek azonban már most arra figyelmeztetnek, hogy az ország növekedésének később akadályt vethet a képzett szakmunkások máris érződő hiánya, valamint a kutatásra és fejlesztésre fordított alacsony összeg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×