eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Német néppárti politikus az Európai Parlament új elnöke

Hans-Gert Pötteringet választotta új elnökévé az Európai Parlament. A német néppárti képviselő már az első fordulóban megkapta az abszolút többséget, így a következő öt esztendőben konzervatív elnök vezeti a január óta 27 tagállam küldötteiből álló Európai Parlamentet.

Az eddigi 732 helyett már 785 képviselő választotta meg az Európai Parlament elnökét, miután a januárban csatlakozott Bulgária és Románia is elküldte 53 képviselőjét, akiket hétfőn még a leköszönő elnök, a spanyol Josep Borell köszöntött.

Tisztségét mától a néppárti Hans-Gert Pöttering veszi át, aki már 1979-ben, az első közvetlen uniós parlamenti választáson bekerült a testületbe.

A konzervatív német képviselő megválasztását egy néppárti-szocialista alku tette lehetővé, csakúgy, mint korábban a spanyol Josep Borellét.

A néppárti és a szocialista képviselőkből álló frakciók közel 500 mandátummal rendelkeznek a 785 tagú strasbourgi testületben, így a Pötteringgel szemben fellépő három jelöltnek gyakorlatilag semmi esélye nem volt.

A megválasztott elnök három ellenjelöltje a szavazás előtt azt vetette a két óriáspárt szemére, hogy előre megegyeztek a parlamenti tisztségek elosztásában.

A néppárt és a szocialisták arányosan osztozkodtak a pozíciókon, de Németország mint az EU legnagyobb befizetője kezdettől fogva ügyelt arra, hogy képviselői olyan parlamenti testületek élén álljanak, amelyek befolyást gyakorolhatnak a tagállamokat érintő támogatások elosztására.

Néppárti túlsúly

Hans-Gert Pöttering megválasztásával ideiglenesen az unió három legfontosabb intézménye kereszténydemokrata irányítás alá került.

A tagországok kormányait képviselő, döntéshozó Európai Tanácsot június végéig Angela Merkel német kancellár, az elsősorban végrehajtó szervezetként működő Európai Bizottságot pedig 2009-ig a volt portugál kormányfő, José Manuel Barroso vezeti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×