eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Korrupció miatt nyomoznak az izraeli kormányfő ellen

Az izraeli államügyészség kedden utasította a rendőrséget, hogy korrupció gyanúja miatt kezdjen nyomozást Ehud Olmert kormányfő ellen. A miniszterelnököt azzal gyanúsítják, hogy még pénzügyminiszterként egy bankprivatizációs ügyben visszaélt hivatali hatalmával.

Eran Sendar izraeli államügyész szerint az ősszel elrendelt előzetes vizsgálat elegendő bizonyítékot eredményezett ahhoz, hogy megkezdhessék a hivatalos nyomozást a kormányfő ellen.

Az államügyészség azzal gyanúsítja a miniszterelnököt, hogy 2005 novemberében - akkor még pénzügyminiszterként - egy bankprivatizációs ügyben visszaélt hivatali hatalmával, hogy üzleti előnyhöz juttassa egy barátját, üzlettársát.

Megváltoztatta a Leumi bank, a második legnagyobb izraeli pénzintézet privatizálásának eredeti pályázati feltételeit, hogy előnyös helyzetbe hozza az illetőt a bank többségi részvényének megszerzéséért folytatott versengésben. (Az illető azonban végül is nem vette meg a többségi részvényt.)

A privatizációs ügyletet felülvizsgáló izraeli állami számvevőszék jelentése robbantotta ki a korrupciós ügyet. Ehud Olmert tagadja, hogy bármi törvényellenest követett volna el.

Ha a nyomozás után az államügyészség vádat emel ellene, a kormányfő kénytelen lesz lemondani tisztségéről.

Ehud Olmert politikai karrierjét egyébként szinte folytonosan korrupciós vádak kísérték, de egyszer sem bizonyították rá a vádakat. Állítólag zavaros ingatlanügyletek kapcsán is felmerült vele szemben a közelmúltban a törvénysértés gyanúja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×