eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Igazi csoda, hogy megtalálták az elrabolt fiút, pedig internetezett is

Szülőfalujától autóval egyórányi találták meg azt az amerikai fiút, akit négy és fél éve rabolt el egy férfi. A gyerek, bár hozzáférése volt az internethez, és szabadon mozoghatott a városban, mégsem értesítette szüleit hollétéről.

Shawn Hornbecket 2002 októberében rabolta el Michael Devlin. A fiút néhány napja találták meg a rendőrök, akik egy egészen más ügy miatt jártak a környéken.

A lakásban, ahol Shawnra rátaláltak, ott volt Ben Ownby is, akit Devlin négy nappal azelőtt rabolt el.

Ben Ownby, a nemrég elrabolt fiú minden tekintetben nagyon hasonlított Shawnra: hasonló helyről jött, hasonló volt az életkoruk és testalkata.

Különös, hogy Hornbeck fiú nem jelentkezett sem a rendőrségen, de a szüleit sem értesítette arról, hol van, bár megtehette volna: a fiú hozzáférhetett "fogva tartója" számítógépéhez, így az internethez is.

Még 2005-ben Shawn, vagy valaki, aki a fiúnak adta ki magát, bejelentkezett a szülei honlapjára, amit a pár azért hozott létre, hogy segítségével megtalálják gyermeküket, és más eltűnt gyerekeket. A fiú (vagy talán más) Shawn Devlin néven azt írta: "Meddig keresitek még a fiatokat?"

Shawn kiszabadítása után nem sokkal is érkeztek üzenetek Shawn Devlin név alatt az oldalra, így a rendőrök nem tudják eldönteni, vajon korábban valóban Shawn írta-e az üzenetet vagy valaki más, aki gúnyt akart űzni a fiú szüleiből.

Rejtélyes bizonyítékok

Azt, hogy a fiú használhatta az internetet, egy 2004-ben létrehozott Yahoo-honlap is bizonyíthatja: az "xxdevildevlinxx" által nyitott oldalra több olyan képet is feltöltöttek, amelyeken egy Shawnra nagyon hasonlító fiú látható.

Egy évvel később egy másik oldal is megjelent, amelynek tulajdonosa Shawn Devlin volt. Ezen is megtalálható volt néhány fotó, és az adatlap szerint az oldal gazdája Kirkwoodban élt, abban a városban, ahol megtalálták a Hornbeck fiút.

Barátai is voltak


Shawn Hornbecket új lakhelyén sokan ismerték: legjobb barátja Tony Douglas lett, akivel a fiú biciklizni és gördeszkázni járt. Később, miután elrablója megtanította vezetni, Shawn Tonyval autókázott a városban.

Tony, bátyja elmondása szerint többször aludt Shawnéknál, és nem látta jelét annak, hogy Devlin bántotta vagy akár fogva tartotta volna a fiút.

Miért nem jelentkezett?

Szakértők szerint előfordulhat, hogy a fogvatartott ragaszkodni kezd elrablójához, hiszen függ annak gondoskodásától. Ennek hatására kialakulhat egyfajta azonosulás a fogvatartóval, aki egy idő után megnyeri magának a foglyot.

Az eset hasonlít az osztrák lány történetére: a 18 éves Natascha Kampusch, egy szűk pincében eltöltött nyolc évnyi raboskodás után megsiratta fogvatartóját, amikor elmondták neki, hogy a férfi öngyilkosságot követett el. A lány napokig nem akarta látni szüleit.

Lélektani szakértők egybehangzó véleménye szerint a leány feltehetően az úgynevezett Stockholm-szindrómában szenvedett, vagyis öntudatlanul is azonosult kínzójával, hogy ne érezze teljesen kilátástalannak a helyzetét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×