eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

A kiszabható legsúlyosabb büntetést kapta a merénylő

A hamburgi tartományi bíróság a 2001-es New York-i merényletek elkövetőinek egyik segítőjére a Németországban kiszabható legsúlyosabb büntetést mondta ki. A marokkói Munír Al-Mutaszadeket 15 évi börtönbüntetéssel sújtotta, mert bizonyítottnak látta, hogy a férfi nemcsak tagja volt egy terrorista csoportnak, hanem közrejátszott 246 gyilkosság előkészítésében is.

Motaszadek ügyében ez volt a harmadik ítélet, miután a hamburgi bíróság 2003-ban egyszer már kimondta rá a maximális büntetést, de a karlsruhei szövetségi bíróság hiányosságokat talált a bizonyítási eljárásban, és ezért visszautalta az ügyet Hamburgba, ahol a 2005 augusztusában lefolytatott perben már csak hét évi elzárásra ítélték terrorista szervezkedésben való részvétel vádjával.

A védők ezután ugyancsak a bizonyítás hiányosságaira hivatkozva a szövetségi bírósághoz fordultak, amely elrendelte Motaszadek ideiglenes szabadlábra helyezését, de jelezte, hogy a fellebbezések kapcsán újabb döntés születik.

A novemberben közzétett döntés mégiscsak bűnösnek találta a marokkói férfit, és utasította a hamburgi bírákat az ügy újratárgyalására.

A most kihirdetett ítélet indoklását már egyértelműen 246 személy meggyilkolásának előkészítésében történt részvételre, valamint a nemzetközi terrorizmussal való együttműködésre alapították.

Motaszadek védőügyvédjei ezúttal is fellebbeztek a büntetés ellen, és azt sem zárták ki, hogy az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak a 32 éves marokkói férfi érdekében, aki az eljárások során szakadatlanul hangoztatta ártatlanságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×