eur:
392.73
usd:
354.24
bux:
72302.16
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Kényelmetlen a múlt Szlovákiában

Nemtetszést keltett Szlovákiában, hogy az Igazságügyi Minisztérium felmondta a Nemzeti Emlékezet Hivatalának bérleti szerződését. Sokan attól tartanak, hogy a kormánykoalíció meg akarja szüntetni az intézetet.

Létrejötte óta már négyszer költözött, és most ismét költözni kényszerítik a Nemzeti Emlékezet Hivatalát, amelynek levéltáraiban őrzik a kommunista államrendőrség ügynökeinek és a második világháború alatt fennállt szlovák fasiszta állam zsidóüldözőinek az interneten is hozzáférhető névjegyzékét és aktáit.

A főváros központjában álló épületet tulajdonosa, az Igazságügyi Minisztérium, a bíróságok helyhiányára hivatkozva váratlanul felmondta a törvény alapján létesült hivatal bérleti szerződését.

A néhány éve létrehozott intézmény az előző kormányzati ciklus egyik szimbóluma volt. Az intézmény vezetése jogszerűtlennek minősítette az igazságügyi tárca váratlan felszólítását, és jelezte: fellebbezni kíván ellene. A hivatalnak fél éve van arra, hogy új székházat keressen, és kiköltözzön.

A felszámolás kezdete?

Több ellenzéki politikus szerint a mostani kormánykoalíció ezzel a lépéssel a sokak számára kényelmetlen intézet felszámolására törekszik. Erre utal az is, hogy a Szlovák Nemzeti Párt és a Demokratikus Szlovákáért Mozgalom vezetői többször is azt mondták: a hivatal szükségtelen intézmény.

Az intézetet alapitó Ján Langos volt belügyminiszter tavalyi halála óta már több mint fél éve nincs vezetője a hivatalnak, a parlament eddig kétszer próbált igazgatót választani, ám egyik kísérlet sem volt sikeres, pedig a kormánykoalíciónak kényelmes többsége van a törvényhozásban.

Sokan úgy vélik, hogy a koalíció szándékosan nem akarja betölteni az igazgatói posztot, és az intézmény bezárása a célja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×