eur:
392.83
usd:
354.37
bux:
72365.92
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

A francia állam garantálja a hajléktalanok lakhatását

Franciaországban hamarosan törvénybe iktatják a lakhatási jogot és államilag szavatolják a hajléktalanok fedélhez juttatását. A francia kormányfő bejelentését az utcán élő párizsiak tüntetése előzte meg.

A francia miniszterelnök bejelentette, hogy az állam felelősséget vállal a hajléktalanokért és kötelezettséget arra, hogy fedélhez juttatja őket.

A francia állam ellen a jövőben tehát akár bűnvádi eljárás is indítható, ha nem biztosít megfelelő szállást az utcán élőknek. A kormány január 17-én terjeszti a nemzetgyűlés elé a lakhatási jogról szóló törvénytervezetet.

Előzőleg Jacques Chirac köztársasági elnök arra szólította fel a kabinetet, hogy ne csupán elismerje a lakhatáshoz való jogot, hanem ténylegesen szavatolja azt. Franciaország jobboldali kormánya így vállalta, hogy 2012-ig minden hajléktalant fedélhez juttat - közölte Dominique de Villepin kormányfő, akinek bejelentéséről a Euronews hírtelevízió tudósított.

"Ez a probléma nem fordulhat elő egy olyan nagyszerű demokráciában, mint a miénk. A hajléktalanok ügye nem csupán pénzkérdés, hanem az emberi méltóság kérdése. Ez minket is minősít" - mondta a francia miniszerelnök.

Franciaország a világ első állama, amely törvénybe iktatja a lakhatási jogot és kötelezettséget is vállal a végrehajtására. Igaz, ehhez az is kellett, hogy tiltakozásképpen párizsi hajléktalanok százai vertek sátrat a Szajna partján és elfoglaltak egy üres banképületet.

Magyarországon 30 ezer hajléktalan él. Tízezren Budapesten tengődnek, és közülük hatezren állandóan az utcán vannak. Hétmilliárd forint jut hajléktalan-ellátásra.

Ebből a pénzből 78 utcai szolgálatot tartanak fenn, krízisautó-hálózat működik, ötezer ember számára nappali melegedők, 7700-nak éjjeli menedékhely áll rendelkezésre, valamint háziorvosi rendelők és 24 órás egészségügyi központok az ország több pontján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×