eur:
388.99
usd:
363.57
bux:
68271.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A lakossági tiltakozás ellenére épül a mecset

Berlin keleti felében megkezdték egy mecset építését, amely ellen a környező lakosság hónapok át kitartóan tiltakozott. Még az alapkőletételt is tiltakozó jelszavak skandálása kísérte.

Az Ahmadíja iszlám közösség mecsetje a tervek szerint jövőre készül el és kereken 500 hívő befogadására lesz alkalmas. A mecset mellett 12 méter magas minaret is épül. A költséget a hívek fedezik.

Az építkezés terve ellen Berlin keleti felében ismételten tüntettek, arra hivatkozva, hogy a kerületben alig élnek mohamedánok, és egy templomnak a hivők lakóhelyének közelében kell lennie.

Ha elkészül, ez lesz az első mecset az egykori NDK területén. Berlin nyugati felében, ahol több százezerre tehető a török közösség lélekszáma, több mecset is működik.

Az Indiában alapított Ah-madija iszlám közösségnek Németországban 30 ezer tagja él és már 15 kegyhelye van.

A kelet-berlini mecset építése körüli feszültség ismét ráirányította a figyelmet a külföldiek integrációjára, de a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemre is, mert a hatóságok értesülése szerint több mecset és a hozzátartozó korániskola szolgál a szélsőséges eszmék terjesztésére.

A múlt évben hosszas huzavona után elrendelték a Szaúd-Arábia által fenntartott bonni iszlám iskola bezárását is, miután a tanárok egy részéről kiderült, hogy rokonszenvezik a terrorizmussal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×