eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A volt amerikai elnök titkai, amelyekre csak halála után derült fény

Végső búcsút vettek Washingtonban Gerald Fordtól. A legszürkébbnek tartott volt amerikai elnök múlt keddi halála után néhány nappal nyilvánosságra került egy 2004-ben készült interjú, melyben Gerald Ford élesen bírálja a jelenlegi republikánus vezetést, de a 70-es évek több kulcsemberéről is lerántja a leplet.

Az amerikai politikai és társadalmi élet kiemelkedő alakjai jelen voltak a Washingtoni Nemzeti Katedrálisban, a 38. amerikai elnök, Gerald Ford gyászszertartásán. Az egy hete, 93 éves korában elhunyt politikust a legszürkébb amerikai elnöknek tartják, mivel semmi jelentős intézkedés nem köthető a nevéhez.

Gerald Ford 1974-ben, a Watergate botrány miatt lemondott Richard Nixon utódja lett, az 1976-os választásokon azonban Jimmy Carterrel szemben alulmaradt, így ő volt az első, és ez idáig egyetlen elnök, aki nem regnált legalább négy évig.

Az Egyesült Államok legismertebb újságírója, a Watergate-botrány egyik kirobbantója, Bob Woodward a volt elnöknek tett ígéretéhez híven posztumusz nyilvánosságra hozott egy 2004-ben készült interjút, amelyben Gerald Ford több republikánus politikusról és diplomatáról is becsmérlően nyilatkozott.

Markáns vélemény

A volt elnöknek meggyűlt a baja a hidegháború legnagyobb diplomatájának tartott Henry Kissingerrel is, a volt külügyminiszter ugyanis szinte minden héten felajánlotta a lemondását, ha a legcsekélyebb kritika is érte egy tévéműsorban. Állítólag többször is eljátszott a gondolattal, hogy egyszer hagyja elmenni, de végül mindig maradásra bírta.

Gerald Ford szerint Bush elnök mellett Dick Cheney alelnök, és a decemberben lemondott Donald Rumsfeld védelmi miniszter is óriási hibát követett el, amikor 2003-ban háborút indított Irak ellen, ráadásul a fő indok, a tömegpusztító fegyverek létezése sem volt helytálló. A volt elnök szerint inkább szigorúbb szankciókkal kellett volna más belátásra bírni Bagdadot.

Ford szerint hibás az amerikai külpolitikai alapelv is, mely szerint a demokráciát mindenáron terjeszteni kell. Szerinte a nemzeti érdeknek kell elsődlegesnek lennie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×