eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Party-szlava, avagy óévbúcsúztató a szlovák fővárosban

Szlovákiában is vidámnak és szórakoztatónak igérkezik az óévbúcsuztató. Szilveszter napjára több ezer látogatót várnak külföldről is.

Pozsonyban csupán a rendszerváltás után vált hagyománnyá, hogy az év utolsó napján a belváros több színpados, vidám ünnepségsorozat helyszínévé váljon.

A főváros szlovák neve erre az egy napra jelképesen Bratislaváról Parti-szlavára változik, ezzel is jelképezve az év utolsó napjának várható hangulatát.

A rendezők elképzelése szerint a belváros déltől másnap hajnalig egy nagy parti helyszíne lesz, három különböző színpadon szinte egymás után lépnek fel a legnevesebb szlovák együttesek, énekesek.

Az óvárosban, hasonlóan mint az előző években, az év utolsó napján csak három, erre a célra felállított kapun, tüzetes ellenőrzés után lehet majd bejutni. A biztonsági intézkedések a múltban beváltak, eddig komolyabb rendbontás nem történt a szlovák fővárosban.

Palackos italt nem szabad bevinni a belvárosba, ám petárdát igen, Szilveszter napján 16 órától ugyanis nem érvényes a durrogtatásokat tiltó törvény.

A pozsonyi szállodatulajdonosok már most elégedettek. Úgy tudni, közel 15 ezer külföldi vendég érkezik Pozsonyba, hogy itt ünnepeljék az esztendő utolsó napját és az újév kezdetét. Ezzel a szlovák főváros szállodái meg is teltek.

A szilveszteri éjszaka egyik várható fénypontja az éjféli tűzijáték lesz, melyre a szervezők több pirotechnikai meglepetést ígérnek.

Azok, akik a hegyekben töltik az ünnepeket örömmel fogadták, hogy végre havazott, igaz a vártnál kevesebb hó hullott, de elegendő volt ahhoz, hogy téli tájjá változtassa a természetet. A hóágyúknak köszönhetően egyre több helyen lehet már síelni.

A Magas Tátra ezekben a napokban orosz szótól hangos, az orosz vendégek szinte ellepték a szállodákat. Õk kétszer is ünnepelhetnek, nem sokkal Szilveszter napja után következik ugyanis a pravoszláv újév.

Nem véletlenül nevezik a tátrai szállodatulajdonosok ezt az időszakot arany hétnek, hiszen forgalmuk és bevételük ilyenkor megsokszorozódik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×