eur:
393.25
usd:
354.83
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Litvinyenkó neve összefonódik az olajcégével

Leonyid Nyevzlint, a csődbe taszított Yukos olajcég izraeli emigrációban élő volt főrészvényesét gyanúsította meg az orosz főügyészség Alekszandr Litvinyenko, Londonba dezertált egykori állambiztonsági tiszt megmérgezésének megrendelésével.

Az orosz főügyészség szerint összefüggés lehet az Alekszandr Litvinyenko megölésére és Dmitrij Kovtun vállalkozó megölésének kísérlete között.

A főügyészség egy olyan verziót vizsgál, amely szerint ezeknek a bűncselekményeknek a megrendelői ugyanazok a nemzetközi körözés alatt álló személyek lehetnek, akiknek sorába tartozik Leonyid Nyevzlin, a Yukos társelnöke.

Alekszandr Litvinyenkó egykori állambiztonsági tisztet a brit rendőrség szerint akkor mérgezték meg polónium-210-es sugárzó izotóppal, amikor november 1-jén egy londoni szállodában találkozott Kovtunnal és egy másik katonai-biztonsági múltú üzletemberrel: Andrej Lugovojjal.

Az orosz főügyészség szerint Kovtun ugyanannak a mérgezésnek az áldozata, mint Litvinyenko, polóniumról azonban közleményük nem tesz említést.

Nyevzlin, a Yukos bebörtönzött volt első emberének, Mihail Hodorkovszkijnak a legközelebbi munkatársa volt a cég élén. Hodorkovszkij nyolcéves büntetését tölti, amit adóelkerülés és csalás címén, de sokak szerint a Kreml politikai hátterű ösztönzésére róttak ki rá.

Nyevzlin, aki a Yukos főrészvényesének, a Menatep holdingnak a résztulajdonosa "merő agyrémnek" nevezte az orosz főügyészség gyanúját.

Az orosz fővárosi bíróság ez év augusztusában hozott ítélete szerint szintén Nyevzlin rendelte meg egy olajvárosi polgármester és egy kereskedőnő megölését is. Mindezeket a bűncselekményeket közvetlenül a Yukos volt biztonsági tisztségviselője, Alekszandr Picsugin nyakába varrták, akit zárt tárgyaláson több évtizedes börtönre ítéltek.

A főügyészség szerdai közleményében jelezte: kérni fogja egy sor külföldre menekült, súlyos bűncselekményekkel vádolt orosz kiadását. A szervezet eddigi kérései szerint a londoni menedékjogot élvező Borisz Berezovszkij volt "oligarchát" és Ahmed Zakajev csecsen szeparatista megbízottat akarja kihallgatni a Litvinyenko gyilkosság ügyében.

A The Times két hete arról írt, hogy Litvinyenko egy olyan orosz titkosszolgálati akciótervről szerzett bizonyítékokat, amely Nyugatra menekült nagyvállalkozók megsarcolására irányult. A fő célpont Nyevzlin volt, akinek Litvinyenko Izraelben át is adott egyes bizonyítékokat.

Nyevzlin ezeket tovább adta a brit rendőrségnek - írta a brit lap, hozzátéve: tucatnyi volt Yukos-alkalmazott kapott menedékjogot Nagy-Britanniában, és bár az orosz hatóságok háromszor is megkísérelték elérni kiadatásukat, próbálkozásaikat az angol bíróságok mindig meghiúsították.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×