eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Szibériában raboskodik, de újabb eljárás indul ellene

Sikkasztással és pénzmosással is gyanúsítják a jelenleg börtönbüntetését töltő Mihail Hodorkovszkij volt Jukos vezért. Az üzletember mellett a gyanúsítottak között van üzlettársa, Platon Lebegyev is.

Újabb eljárás alá vonták a Jukosz volt orosz olajcég két korábbi főrészvényesét. Mihail Hodorkovszkijt és Platon Lebegyevet tavaly ősszel 8 év börtönbüntetésre ítélték adócsalás miatt, azóta Szibériában raboskodnak.

Az új eljárás szerint már pénzmosással és sikkasztással is vádolják őket, vádat azonban egyelőre nem emeltek ellenük.

A 43 éves Hodorkovszkijt állítólag már ki is hallgatták, noha azt mondta, nem kíván politikai kutyakomédiában részt venni. Lebegyev viszont megtagadta a tanúvallomást, azt kifogásolva, hogy a kihallgatók között többen a Jukosz-ügy nyomozói voltak.

A volt orosz olajcég elnök-vezérigazgatója állítja: az ellene folyó pert a Kremlből irányítják, szerinte ugyanis az szúrta Putyin szemét, hogy ellenzéki pártokat támogatott a Jukoszon keresztül.

Szakértők szerint a második Hodorkovszkij per célja, hogy Oroszország egykori leggazdagabb embere ne kerüljön ki egyhamar a börtönből, illetve, hogy az új orosz legfőbb ügyész bizonyítsa, elődjéhez híven ő is Putyin elnök elkötelezett támogatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×